Alakul a jemeni békemegállapodás

A jemeni polgárháborúban szemben álló felek megállapodtak, hogy Hodeida vörös-tengeri kikötővárosban és az azonos nevű kormányzóságban tűzszünet lép életbe – jelentette be csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a béketárgyalások helyszínén, a svédországi Rimbóban.

A megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida – és két másik város, Szalíf és Rász Ísza – kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül. Az ezt követő hét nap során a húsziknak Hodeida városából is ki kell vonulniuk annak északi határain kívülre, és a várost az összes fegyveres csoportnak el kell hagynia.

A tárgyaló felek az ENSZ vezetése alatt működő vegyesbizottságot hoznak létre, amely a tűzszünet betartását, a kivonulást, továbbá Hodeida és a kikötők aknamentesítését ellenőrzi. A kikötők bevételei a központi bank hodeidai fiókjába kerülnek, és Hodeida, illetve más tartományok közalkalmazottainak fizetését fedezik belőlük.

Guterres azt is elmondta, hogy a nemzetközileg elismert kormány és az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők abba is beleegyeztek, hogy kivonják csapataikat a kikötővárosból, és humanitárius folyosókat hoznak létre. Az első híradásokból egyelőre nem derül ki, hogy mindez a tervek szerint pontosan mikor valósul meg.

Az ENSZ-főtitkár fontos lépésnek nevezte a megállapodást, mely szerinte tényleges fejlődést jelent a fegyveres konfliktus lezárásához vezető jövőbeni tárgyalások felé vezető úton.

Hodeida kikötőjén át az ellátmány és humanitárius segély csaknem 80 százaléka jut el a jemeniekhez, és megfigyelők szerint jelentős mennyiségű fegyverszállítmányok is érkeznek ezen keresztül.

Szanaa, 2018. december 13.
A jemeni húszi lázadók támogatói gyűlést tartanak Szanaában 2018. december 13-án, a Svédországban ENSZ-közreműködéssel zajló jemeni béketárgyalások idején. A nemzetközileg elismert kormány és Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők küldöttei a nap folyamán megállapodtak, hogy tűzszünet lép életbe Hodeida kormányzóságban, és a harcoló felek kivonják csapataikat a stratégiai jelentőségű vörös-tengeri Hodeira kikötővárosból, illetve humanitárius folyosókat jelölnek ki. A küldöttségek az ENSZ vezetése alatt működő vegyesbizottságot hoznak létre, amely a megállapodás betartását ellenőrzi.
MTI/AP/Hani Mohammed

A polgárháború lezárását célzó legújabb béketárgyalások a múlt héten, az ENSZ égisze alatt kezdődtek meg Svédországban, és a felek azóta már fogolycserében is megállapodtak, amelyet január 19-ig hajtanak végre. A tárgyalások a nap folyamán lezárulnak, a megbeszélések előreláthatóan 2019 januárjában folytatódnak.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát okozta; a Jemenben élők többsége segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai szenátus megvonná a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott támogatást

Az amerikai szenátus kétpárti határozatot fogadott el csütörtökön délután arról, hogy a kormányzat megvonja a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíciónak a jemeni belháborúban nyújtott amerikai logisztikai segítséget.

A határozatot Mike Lee, Utah állambeli republikánus és Bernie Sanders vermonti független szenátor közösen terjesztette elő. A törvénytervezet megtiltaná az Egyesült Államoknak a szaúdi harci repülőgépek újratöltését, és korlátozná az amerikai jelenlétet a térségben. Elemzők szerint a határozat jelenleg aligha fogja befolyásolni a Trump-kormányzat külpolitikáját, ugyanis szerdán a képviselőház republikánus vezetői megakadályozták, hogy hasonló jellegű törvényjavaslatról voksoljanak az alsóházban. A szenátusban elfogadott határozat csak hosszas folyamat után emelkedhetne törvényi szintre, először is a kongresszus mindkét házának jóvá kell hagynia.

„Fontos, hogy üzenetet küldjünk. Nagyon számítok arra, hogy januárban, amikor dolgozni kezd az új összetételű, demokrata többségű képviselőház, sikerrel járunk” – fogalmazott riportereknek Bernie Sanders.

Sanders és Lee egyébként már február végén előterjesztett egy kétpárti törvénytervezetet arról, hogy Washington szüntesse be részvételét a jemeni háborúban. A két szenátor akkor azzal érvelt, hogy a kongresszusnak felhatalmazása van a kormányzat által viselt háborúk ellenőrzésére, a három évvel ezelőtt kezdődött jemeni háborúban történő részvételt azonban az akkori kormányzat nem hagyatta jóvá a törvényhozással.

A Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolása és az arra adott – bírálók szerint elnéző – amerikai kormányzati válasz miatti felháborodás késztette a szenátorokat arra, hogy ismét benyújtsák javaslatukat. Amerikai sajtóértesülések szerint kormányzati tisztségviselők erősen lobbiztak a szenátoroknál azért, hogy ne szavazzák meg a határozatot, azzal érvelve, hogy az amerikai támogatás megvonása ártana a jemeni konfliktus lezárását célzó nemzetközi erőfeszítéseknek.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek