Nem emelt kamatot a török jegybank

A várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamat szintjén a török jegybank monetáris tanácsa, amely igyekszik 20 százalék alá szorítani az inflációt.

A csütörtökön tartott tanácskozása után kiadott közleményben a testület közölte, hogy az egyhetes repokamat 24,00 százalékon maradt. A jegybank megerősítette, hogy mindaddig fenntartja a szigorú monetáris politikát, amíg az inflációs kilátások jelentősen nem javulnak. Az előző hónapok közleményeihez képest azonban annyiban változott a szóhasználat, hogy elmaradt a „határozottan” szó a szigorú monetáris politika fenntartását ígérő mondatból.

A kamatdöntés enyhítette azokat a befektetői aggodalmakat, hogy a török jegybank túl korán csökkenteni kezdi a 15 éves csúcson álló irányadó kamatot, kihasználva a líra erősödését és a kormányzati intézkedéseket.

Hónapok óta először novemberben lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban, köszönhetően a török líra erősödésének, amely féken tartotta az importárak növekedését. Tavaly novemberhez képest 21,62 százalékkal nőttek, októberhez képest pedig 1,44 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A jegybank inflációs célszáma azonban csak 5 százalék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jegybanki döntés kihirdetése után a török líra erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest. A dollár árfolyama 5,3625 líráról 5,3035 lírára, az euró árfolyama 6,1442 líráról 6,0440 lírára csökkent. A tavalyi évet 3,7367 lírán zárta a dollár, de idei csúcsán 7,2393 lírára is felment az árfolyam.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nyáron csökkent történelmi mélypontra a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat jelentős emelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a török líra erősödött az utóbbi pár hónapban.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »