Olaszország hajlandó csökkenteni a költségvetési hiánycélt

Az olasz kormány kész a bruttó hazai termék (GDP) 2,04 százalékára csökkenteni a jövő évre tervezett költségvetési hiány mértékét – közölte Guiseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán Brüsszelben, miután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Az Európai Bizottság októberben hivatalosan is elutasította az aggályosnak tartott olasz büdzsétervezetet. Az euróövezet államai támogatásukról biztosították a brüsszeli testületet, ami megnyitotta az utat az Olaszországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megindítása előtt.

Conte ennek elkerülése érdekében azt ajánlotta, hogy az eredetileg tervezett 2,4 százalékról 2,04 mérséklik a jövő évi hiánycélt. Nem részletezte, hogy pontosan miként szorítanák le a deficitet, pusztán annyit mondott, hogy a tervezettnél több állami tulajdont privatizálnak és a gazdasági bővülés is magasabb lesz a vártnál. Kiemelte, hogy a tervezett nyugdíjakat és jóléti intézkedéseket mindenképp érintetlenül hagyják. Hozzátette: pozitív választ vár az ajánlatra.

A bizottság egyik illetékes szóvivője „jó előrelépésről” számolt be, valamint arról, hogy tanulmányozni fogják a javaslatot, az egyeztetések pedig folytatódnak, csütörtökön rögtön Giovanni Tria olasz pénzügyminiszterrel.

Brüsszel, 2018. december 12.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt (j) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós testület brüsszeli székházában 2018. december 12-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Sajtójelentések szerint az Európai Bizottság december 19-én tehet majd javaslatot az eljárás megindítására, miután Róma a korábbi felszólítás ellenére sem volt hajlandó korrekcióra, és ezt január végén hagyhatják jóvá az EU-s pénzügyminiszterek. Az eljárás keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, s nem teljesítés esetén pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a GDP 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérhetné. A brüsszeli értékelés szerint a költségvetési tervezet „különösen súlyos megsértését” jelenti az uniós szabályoknak és a korábbi kötelezettségvállalásoknak.

Bármi is legyen a politikai huzavona eredménye, a helyzet tovább fokozza a piaci bizonytalanságot az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának számító állammal szemben. A nyugtalan helyzetben a piaci folyamatok egyesek szerint még ki is kényszeríthetik a korrekciót, sőt akár a koalíció felbomlásához is vezethetnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »