Berlusconi nem jósol nagy jövőt a jelenlegi olasz kormánynak

A populista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga alkotta olasz kormány rövid időn belüli bukását jósolta meg Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke, aki egy szerda esti könyvbemutatón azt is bejelentette, hogy indulni készül az európai parlamenti választásokon.

Silvio Berlusconi szerint a jelenlegi római kormány rövid életű lesz. A volt olasz miniszterelnök konkrét lehetőségnek nevezte, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közti szerződéssel június elsején felállt kormány a közeli jövőben megbukik. „A Ligát vezető Matteo Salvini az M5S-szel a kormányszerződés betartására kötelezte el magát, de választási ígéretet a jobbközép szavazóknak tett” – mondta a politikus.

Kijelentette, hogy a kormányválsághoz az M5S parlamenti képviselőinek elégedetlensége vezethet, akik a FI és a Liga soraiba fognak átülni. Berlusconi nem titkolta, hogy a FI szoros kapcsolatot igyekszik fenntartani elsősorban az M5S szenátoraival, hogy egy esetleges kormányválságkor csatlakozzanak a FI és a Liga képviselte jobbközéphez egy „autonóm felelős kormány” megalakítására. Az olasz politikában egyébként éppen Silvio Berlusconi terjesztette el azt a gyakorlatot, hogy a mindenkori politikai vetélytársat képviselőinek elcsábításával gyengítette.

A római parlamentben az M5S-nek jelenleg 109 szenátora van, akik közül 35-en – az M5S pártszabályai szerint – nem szerezhetnek még egy mandátumot. A Ligának 58, a FI-nek 61 szenátora van.

A 82 éves Berlusconi elmondta, még nem hozott végleges döntést, de úgy tervezi, hogy ő vezeti a FI listáját a májusi európai parlamenti (EP-)választásokon. Számításai szerint a Berlusconi-név 3 és 8 százalék közti erőt képviselhet még Európában.

A 2013-ban adócsalásért elítélt politikust az olasz parlament megfosztotta szenátusi mandátumától, és nem indulhatott választásokon. Berlusconi fellebbezett, és az olasz bíróság idén visszaadta neki teljeskörű politikai jogait. A FI a márciusi parlamenti választásokon 14,4 százalékkal szerepelt, a felmérések szerint jelenleg 10 százalék körül áll.

Az olasz sajtó is kormányválságról cikkez az M5S-Liga koalíció bukásának időpontját találgatva. Eddig az volt az általános vélemény, hogy az M5S-t maga mögé szorító Liga az EP-választások után borítja fel a kormányt. Kormányforrásokra hivatkozva azonban az olasz lapok arról írnak, hogy az M5S és a Liga már márciusban elválhatna, hogy éppen egymással versenyezve indulhassanak az EP-választáson.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »