Az EP visszakérné a Babis cégeinek juttatott uniós támogatásokat

Az Európai Bizottságnak azonnal fel kell függesztenie az Andrej Babis cseh kormányfő üzleti birodalmához kapcsolódó cégeknek szabálytalanul juttatott valamennyi uniós támogatást, és köteleznie kell azokat a finanszírozás visszafizetésére – szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön, Strasbourgban tartott plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban.

A 434 szavazattal 64 ellenében és 47 tartózkodással elfogadott dokumentumban arra emlékeztettek, hogy Babis tulajdonába tartozott az az Agrofert holding, amely csoporthoz tartozó vállalatok az európai strukturális és befektetési alapokból 2013-tól 2017-ig mintegy 42 millió euró és 82 millió euró közötti összeget kaptak.

A cseh köztisztviselők kötelező jövedelemnyilatkozata szerint Babis 3,5 millió euró összegű bevételt szerzett az Agrofert Csoporttól a vagyonkezelői alapokon keresztül 2018 első félévében, miközben az országos európai strukturális és befektetési alapok elnöke volt – emlékeztettek.

A képviselők felkérték az uniós bizottságot, hogy tegyen közzé minden olyan dokumentumot, amely kapcsolatban áll a cseh miniszterelnök esetleges összeférhetetlenségi ügyével, és ismertesse, hogy milyen lépéseket kíván tenni a helyzet orvoslására. Véleményük szerint zéró toleranciát kell alkalmazni az ilyen esetekben, és sajnálatukat fejezték ki, hogy az Európai Bizottság hosszú ideje nem tesz lépéseket, annak ellenére, hogy 2014 óta aggodalmat keltő jelek mutatkoznak az ügyet illetően.

Az EP arra kérte a bizottságot, hogy vizsgálja meg az Agrofert-csoportnak fizetett összes uniós támogatás jogszerűségét, amióta Andrej Babis kormánypozícióba került. Kijelentették, az uniós bizottságnak további eljárásokat kell kidolgoznia hasonló esetek ellenőrzésére és a szükséges beavatkozás érdekében, amikor a nemzeti hatóságok ilyen helyzetekben nem járnak el.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »