Újabb vád a volt malajziai kormányfő ellen

Újabb pontban emeltek vádat szerdán Najib Razak volt malajziai kormányfő ellen a már megszűnt 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alapot (1MDB) érintő korrupciós ügyben, az is a terhére róják, hogy 2016-ban meghamisította az állami befektetési alapról szóló ellenőrzési jelentést.

A volt kormányfő mellett vádat emeltek Arul Kanda Kandasamy, az 1MDB volt vezetője ellen is. Najib tagadta a vádat, amely szerint visszaélt hatalmával, amikor elrendelte a jelentés módosítását 2016 februárjában – még azelőtt, hogy azt benyújtották az állami számviteli bizottságnak -, annak érdekében, hogy megóvja magát a fegyelmi és jogi lépésektől. Kandasamy – aki 2015-től vezette az 1MDB-t annak júniusi megszűntéig – szintén tagadta a bűnpártolás vádját.

A vádemelésről az után döntöttek, hogy a malajziai főszámvevő a múlt hónapban felfedte: a szóban forgó 1MDB-jelentés egyes részeit eltávolították.

A két férfit óvadék ellenében szabadon engedték, de akár 20 év börtönbüntetésre és pénzbírság megfizetésére kötelezhetik őket, ha bebizonyosodik bűnösségük. Az újabb vádponttal együtt Najibot már 39 rendbeli törvénysértéssel vádolják.

A volt malajziai kormányfő, Najib Razak elhagyja a bíróság épületét Kuala Lumpurban, 2018. december 12-én.  EPA/FAZRY ISMAIL

Az 1MDB fejlesztési alappal kapcsolatos visszaéléseket több országban, például az Egyesült Államokban, Svájcban és Szingapúrban is vizsgálják.

A botrány 2015-ben robbant ki, miután a The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál feltárta, hogy Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (csaknem 178 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alaptól (1MDB) saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB tagadta, hogy bűncselekmény történt volna. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette az akkori miniszterelnököt a vádak alól.

A volt kormányfő 2009-ben állította fel az 1MDB-t a gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében, de az alap több milliárdos adósságot halmozott fel. Az amerikai nyomozók szerint Najib egykori munkatársai 4,5 milliárd dollárt (több mint 1285 milliárd forintot) loptak el és mostak „tisztára” az alapból, az összeg egy része pedig a volt kormányfő bankszámláján landolt.

A hatalmas korrupciós botrány a politikus vezette koalíció bukásához vezetett, Mahathir Mohamad miniszterelnök pedig idén májusban aratott választási győzelme után elrendelte az ügyben a nyomozás újraindítását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »