Lövöldözés volt egy strasbourgi karácsonyi vásáron

Lövöldözés volt kedd este Strasbourgban egy karácsonyi vásár közelében. Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az incidens három életet követelt, további tizenkét ember pedig megsebesült, közülük hatan kritikus állapotban vannak. Bangkoki hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között van egy thaiföldi állampolgár.

A rendőrség a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek listáján. A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

A francia belügyminiszter bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak.

Tájékoztatása szerint az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Hangsúlyozta, hogy az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

Castaner úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi Strasbourgban három helyen is halálfélelmet keltett az emberekben. Elmondta, hogy az illető ismert a rendőrség előtt terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Hozzáfűzte: a férfi börtönviselt, Franciaországban és Németországban is elítélték korábban.

Feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva – tette hozzá a belügyminiszter. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben elhagyhatták ezeket. Ezután bejelentette, hogy a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket, ezzel felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest. Hozzátette, hogy a város iskolái nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, hogy gyermekeiket otthon akarják-e tartani ezen a napon.

Strasbourg, 2018. december 11.
Francia rendőrök egy strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van.
MTI/EPA/L’Alsace/Maxppp

Bangkokban egy kormánytisztviselő közölte a dpa hírügynökséggel, hogy a három halálos áldozat között van egy thaiföldi turista. A 45 éves férfi a feleségével a szabadságát töltötte a francia városban. Az asszony túlélte a támadást – tette hozzá a tisztségviselő a francia hatóságok tájékoztatása alapján.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. „A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családtagjaikkal van” – írta az államfő szerdára virradóra Twitter-üzenetben. Sajtóértesülések szerint az elnök korábban egy válságtanácskozáson vett részt a francia belügyminisztériumban.

„Mélyen megrázott a szörnyű hír Strasbourgból” – reagált a történtekre a német kormány szóvivője a Twitteren. „Bármilyen indíték is húzódik meg a támadás mögött: gyászolunk a meggyilkoltak miatt, gondolatainkban és jó kívánságainkkal a sebesültekkel vagyunk. Remélhetőleg senki sem kerül már veszélybe” – tette hozzá Steffen Seibert.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Forrás: MTI/AP/dpa/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »