Újra felütötte fejét a dél-afrikai energiaválság

A november 29-én kezdődött sorozatos áramszünetek miatt a dél-afrikaiak kénytelenek gyertyákkal, zseblámpákkal és generátorokkal megoldani a világítást. Mindez pedig azért van, mert az Eskom vállalat, amely az ország elektromosenergia-ellátásáért felel, nem képes a kereslet kielégítésére.

Bár a kormány reménykedik, hogy a válság december közepére enyhülni fog, amikor sok vállalkozás bezár tekintettel az év végi ünnepekre, az energiaválság sokkal mélyebbre vezethető vissza, mint egy egyszerű átmeneti hiány. Az állami tulajdonban lévő Eskomnak ugyanis horribilis adósságai vannak, ráadásul ahhoz sem értékesít elegendő energiát, hogy az összes költségét fedezni tudja.

Mennyire rossz a helyzet?

Elméletileg az Eskom 47 000 megawatt energiát képes termelni, de ez a mennyiség jelenleg mindössze 26-27 000 megawatt, mivel több üzeme karbantartás alatt áll és / vagy lerobbant, nem működik. A kereslet körülbelül 29 000 megawattos, így az ország számos területén menetrendszerű áramkimaradási ütemtervet vezettek be: ez azt jelenti, hogy előre bejelentett időpontokban bizonyos ország- vagy városrészek áramellátását lekapcsoljak annak érdekében, hogy a teljes elektromos hálózatot tehermentesítsék.

Hogy történt ez?

1994-ben, amikor hivatalosan is véget ért a fehérek uralma, még több villamosenergia volt, mint amennyire az országnak szüksége lett volna. A kormány azonban nem számolt azzal, hogy mennyire meredeken nő majd a kereslet, mikor kiterjesztette a hálózathoz való hozzáférést a korábban elhanyagolt fekete területekre, és ezáltal a gazdaság egyre bővült.

Az Eskom ugyan bejelentett egy sor több milliárd dolláros beruházást, miután a kormány a 2000-es évek közepén felismerte a probléma súlyosságát, de a projektek túl későn jöttek és túl sokáig tartott a megvalósításuk. Például a Medupi és a Kusile széntüzelésű erőművek, amelyek hozzávetőleg 9 600 megawattot adnának a hálózathoz, és 2015-ben már működniük kellett volna, még mindig évekre vannak a befejezéstől. A tervezett költségek közben több mint kétszeresére nőttek.

Az első nagy kiterjedésű leállások 2005 végén történtek, 2007 óta pedig rendszeresen előfordul, hogy az egyre több áramot igénylő arany- és platinabányászat – ezek a gazdaság igen fontos szektorai – hatalmas áramigénye miatti hálózati túlterheltség váratlan áramkimaradásokat okoz.

Hol van a vezetés?

A csaknem kilenc év alatt, míg Jacob Zuma elnök volt hatalmon, az Eskom számos vezető- és menedzsmentváltozáson ment át, azonban idén januárban, amikor Cyril Ramaphosa átvette az elnökséget Zumától, a vállalat teljes igazgatótanácsát leváltották. Azóta összehangolt erőfeszítéseket tettek a korrupció kigyomlálása érdekében, és számos vezető tisztségviselő és a személyzet egy része elhagyta a céget.

Mennyire bizonytalan az Eskom pénzügyi helyzete?

Nagyon. A vállalat saját bevallása szerint is „halálos spirálba került”: 419 milliárd randos (29,5 milliárd dolláros) adóssággal küzd, és várhatóan több mint 11,2 milliárd randos veszteséggel zárja a március végéig tartó pénzügyi évet. Az értékesítési mennyiségei évtizedes mélyponton vannak, és továbbra is csökkennek, lévén a gazdaság stagnál. Emellett ahogy a megújuló energiaforrások ára csökken, a vállalkozások és a középosztálybeli fogyasztók egyre nagyobb számban hagyják ott a hálózatot.

A pénzhiány miatt az Eskom kénytelen volt visszaszorítani a karbantartást és a javítást. És a felduzzasztott munkaerő ellenére a vállalatnak nincsenek alapvető technikai készségei a munka elvégzéséhez.

Mi lehetne a megoldás?

Az Eskom már felvette a kapcsolatot a Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó céggel, hogy segítsen neki kidolgozni egy hosszú távú tervet, valamint a Lazarddal, amely pénzügyi tanácsokkal hivatott támogatni a bajba jutott vállalatot.

Emellett arra kérte a dél-afrikai kormányt, hogy vállalja át az adósság egy részét. Ez nem valószínű, hogy átmegy az Államkincstáron, amely küszködve próbálja megőrizni az ország egyetlen, még fennálló, befektetésre ajánlott hitelminősítői besorolását (a Moody’s-ét, az összes többi hitelminősítő már a bóvli kategóriában tartja számon Dél-Afrikát).

Az Eskom ezen kívül 16 000 dolgozó elbocsátását is fontolóra vette. Ez azonban egy olyan lehetőség, amely esetén a vállalatnak masszív és erőszakos ellenállással kellene szembenéznie a szakszervezetek részéről.

Mi történik, ha nem sikerül?

Az Eskom egyelőre nem fenyeget teljes összeomlással, ráadásul a kormány valószínűleg nem is hagyná, hogy ez megtörténhessen. Azonban tény, hogy az energiavállalat felel Dél-Afrika elektromos ellátásának 95 százalékáért. Ezért ha a hálózat összeomlik, és emiatt teljesen megszűnik az ellátás, akkor nagy valószínűséggel az egész gazdaság leáll, és sok vállalkozás csődbe jut. Ez aztán kiváltja a már eddig is aggasztó mértékű tőkekiáramlás fokozódását, az állam egyre nehezebben tudja finanszírozni adósságát, és a már egyébként is recesszió felé kacsintgató ország igen nagy bajban lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »