Kérdéses, hogy megtartják-e a Brexit-szavazást

Egybehangzó hétfői brit médiaértesülések szerint a brit kormány elhalasztja az eredetileg keddre kitűzött alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról. A Downing Street szóvivője hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy a szavazást a terveknek megfelelő időpontban, kedd este megtartják.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője hozzátette: Theresa May miniszterelnök a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak.

A konferenciahívásról már a szóvivői tájékoztató előtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy May a szavazás elhalasztását közli kormányának tisztviselőivel. A konferenciahívás végeztével – röviddel az ellenkező értelmű kormányszóvivői közlés után – ezt több kormányforrás meg is erősítette a BBC-nek és más brit médiatársaságoknak, jóllehet egyelőre nem hivatalosan.

Az alsóház elnökének hivatala bejelentette, hogy Theresa May hétfőn, közép-európai idő szerint délután fél 5-kor nyilatkozatot tesz az alsóházban. A kormányfő után Andrea Leadsom, az alsóház vezetője – aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának vezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag – szintén felszólal. Ez megerősíteni látszik, hogy az eredetileg kitűzött tárgysorozat – benne a Brexit-megállapodásról szóló szavazás – menetrendje változni fog.

Utánuk felszólal az alsóházban a Brexit-folyamat irányításáért felelős brit minisztérium (DExEU) vezetője, Stephen Barclay is.

Nagy-Britanniában már az elmúlt napokban egyre nagyobb számban jelentek meg olyan sajtóértesülések, hogy a kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodásról, és Theresa May megpróbál módosításokat elérni az egyezményben az évzáró EU-csúcsértekezletig. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján ugyanis teljesen valószínűtlennek tűnik az egyezmény alsóházi elfogadása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »