A francia gazdaság is megsínyli a tüntetéshullámot

Franciaország központi bankjának előrejelzése szerint jelentősen lassítják a gazdaság növekedését a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásai a negyedik negyedévben, ami tovább bonyolítja Emmanuel Macron államfő feladatát, hogy megtalálja az elégedetlenkedőket kiengesztelő engedményeket.

A központi bank hétfőn közzétett prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves összevetésben az október-decemberi időszakban valószínűleg csak 0,2 százalékkal növekedik, ami éppen a fele a korábban várt 0,4 százaléknak.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter az RTL-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő zavargások 0,1 százalékpontot vesznek el a negyedik negyedévi növekedésből. A miniszter egyelőre nem vállalkozott arra, hogy az egész éves gazdasági növekedési előrejelzést is felülvizsgálja. A francia kormány arra számít, hogy idén 1,7 százalékkal nő a gazdaság. A pénzügyminiszter-helyettes viszont már jelezte, hogy a GDP-növekedés inkább a 1,5 százalékhoz lesz közelebb.

„Ez nem helyrehozható. Ez a valóság. A kereskedők, a vállalkozók realitása, akiknek az üzleteit megrongálták, szétverték és kifosztották” – hangoztatta a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi befektetőket is megriasztották a zavargások.

A francia államadósság finanszírozásának megnövekedett kockázatát jól tükrözi, hogy hétfőn a korai kereskedésben a tízéves francia és német államkötvények hozamai közötti különbség május óta a legmagasabb értékre, 46 bázispontra szélesedett.

Párizs, 2018. december 9.
Munkás takarít egy betört üvegfalú banképületben, Párizsban 2018. december 9-én, a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők negyedik országos tiltakozónapja után. A francia fővárosban és a vidéki nagyvárosokban a kormány gazdaságpolitikája ellen mintegy 125 ezren tiltakoztak.
MTI/AP/Christophe Ena

Emmanuel Macron államfő hétfő délelőtt fogadja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőit a helyi választott képviselők egyesületeinek vezetőivel, valamint a szenátus és a nemzetgyűlés elnökeivel egyetemben, este 20 órakor pedig televíziós beszédben fordul a nemzethez. Az elnök „konkrét és azonnali” intézkedéseket fog bejelenteni Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint.

A sárgamellényesek többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, és igazságtalannak tartja a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen három hete kezdődtek országszerte tüntetések a közutakon épített úttorlaszok mentén. A francia kormány – eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének – a múlt héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »