Alakul a megállapodás az olajtermelés korlátozásáról

Több mint öt százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára péntek délután, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak sikerült megállapodni a kitermelés korlátozásáról az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. 

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei csütörtök-pénteken találkoznak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön, és folytatnak egyeztetést szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal. A piacok bizonyosra vették, hogy meg tudnak állapodni a kitermelés korlátozásáról, ám nem kis riadalmat váltottak ki azok a hírek, miszerint az olajkartellen belül sem sikerült dűlőre jutni Szaúd-Arábia és Irán vitája miatt, ráadásul Oroszország a reméltnél kisebb mértékű csökkentést vállalna.

Irán azt akarta elérni, hogy ne kelljen kitermelését csökkenteni, amíg az amerikai szankciók érvényesek – ezt azonban Szaúd-Arábia, az OPEC de-facto vezetője ellenezte. Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere péntek délelőtt még egyenesen úgy fogalmazott, nem bízik abban, hogy sikerül a kitermelést korlátozó megállapodást megkötni. A Reuters bennfentes forrástól úgy értesült, hogy végül sikerült kompromisszumra jutnia a két országnak, így Irán rábólintott arra a tervre, hogy január 1-jétől napi 800 ezer hordóval csökkentsék a kitermelést az OPEC-tagállamok.

Az OPEC azt reméli, hogy a kartellen kívüli szövetségesei további 400 ezer hordós csökkentéssel támogatják meg az alkut, így napi 1,2 millió hordóval tudják csökkenteni a globális kínálatot. 

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pénteken visszatért Bécsbe, miután Vlagyimir Putyin elnöktől megkapta a felhatalmazást a megállapodásra. Orosz energiaügyi minisztériumi források közlése szerint Moszkva kompromisszumként hajlandó napi 200 ezer hordóval visszafogni a kitermelést. Szaúd-Arábia korábban azt akarta elérni, hogy Oroszország részesedése 250-300 ezer hordó legyen, ám Moszkva ennek csak a felét akarta vállalni. Péntek délután négy órakor még folytak az egyeztetések az OPEC-tagállamok és szövetségeseik között.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken emelkedik. Péntek délután negyed ötkor a februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,51 százalékos pluszban, 62,77 dolláron, a januári WTI pedig 4,12 százalékos nyereségben, 53,61 dolláron forgott. Napi csúcsán a Brentet 63,52 dolláron, a WTI-t pedig 54,17 dolláron jegyezték.

Október eleje óta nagyjából harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, amit a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése váltott ki. Október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent még 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron négyéves csúcson járt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »