Nem jött össze Merznek a visszatérés, újra női pártelnöke lesz a CDU-nak

Nem hozott döntést az elnökválasztás első fordulója pénteken Hamburgban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét. A második fordulóban szoros eredménnyel Annegret Kramp-Karrenbauer győzött.

A titkos szavazás első fordulóján az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak. Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár 450 szavazatot kapott, Friedrich Merz volt parlamenti frakcióvezetőre 392 küldött szavazott, Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

A párt alapszabálya szerint ilyen esetben második fordulót tartanak, amelyben az első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között lehet választani. A szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték.

A végeredmény

A második fordulóban végül Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti  frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökjelöltje beszédet mond a CDU tisztújító kongresszusának otthont adó hamburgi rendezvényközpontban 2018. december 7-én. A pártot 18. éve vezető Angela Merkel utódját ezen a napon választják meg a kongresszuson. MTI/EPA/Clemens Bilan

A CDU-ban 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt. Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a CDU élén. A pártba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus. A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként. Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Annegret Kramp-Karrenbauert ugyan az előző elnök, Angela Merkel bizalmasaként tartják számon, de számos területen irányváltást hirdetett, a többi között nagyobb beleszólást követel a pártnak a kormányzati döntések meghozatalába, és újabb szigorításokat sürget a menekült-, és migrációs politikában. Ugyanakkor a német sajtóban az elnökválasztás után megszólaltatott elemzők mind arra számítanak, hogy jól együttműködik majd Angela Merkellel, és nagy valószínűséggel sikerül egységet és nyugalmat teremtenie a pártban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »