Elkezdődött az OPEC-csúcs, esik az olajár

Megkezdődött az OPEC kétnapos féléves ülése csütörtökön Bécsben; egyelőre nem született megállapodás a termelés csökkentéséről, ezért dél körül jelentősen, több mint 4 százalékkal csökkent a Brent olajfajta ára. Homály fedi azt is, hogy Oroszország – mint a legnagyobb szervezeten kívüli olajtermelő – mennyivel csökkentené termelését.

Az OPEC olaj- és energiaügyi minisztereinek csütörtök délelőtti megbeszéléséről kiszivárgott hírek szerint egyelőre nem sikerült dűlőre jutni, hogy mennyivel fogják vissza a termelésüket: 500 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő adatokról hallani.

Az olajkartell több vezetője jelezte, hogy csak abban az esetben lenne hatékony a termeléscsökkentés, ha ahhoz csatlakozna a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország is.

A kőolaj árának dél körüli gyengüléséhez jelentős mértékben hozzájárult az a hír is, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter visszautazott Moszkvába, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint az OPEC-tárgyalások állásáról. Az orosz miniszter várhatóan csak pénteken érkezik vissza Bécsbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az alapforgatókönyv szerint az OPEC-országok és a szervezeten kívüliek együttesen napi 1 millió hordóval csökkentenék a termelésüket, ha Oroszország vállalná termelésének napi 150 ezer hordós visszafogását. Amennyiben Oroszország úgy döntene, hogy napi 250 ezer hordó csökkentést vállal fel, akkor a teljes termelésvisszafogás elérheti a napi 1,3 millió hordót.

Alekszandr Novak ugyanakkor azt mondta csütörtökön, hogy Oroszországnak más termelőkhöz képest nehezebb visszafogni a termelését télen a hideg miatt.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »