Venezuelában már a halottak elhamvasztása is luxusnak számít

Számos család nem tudja elhamvasztani elhunyt hozzátartozóját a nyugat-venezuelai Zulia államban, mert a temetőknek elfogyott az ehhez szükséges földgázuk, a hagyományos temetést pedig a legtöbb ember nem engedheti meg magának, mert a hiperinfláció miatt magasra szöktek az árak – jelentette a Reuters szerdán.

Tudósításában a hírügynökség a 27 éves Angelica Vera történetét emelte ki, akinek az édesapja novemberben hunyt el. A nő elmondta: nem tudta elhamvasztani édesapját, mert a kiválasztott temetőnek kifogytak a földgázkészletei, a hagyományos temetés pedig legalább háromszorosába kerül a hamvasztásnak.

Venezuelában, amely a világ legnagyobb energiahordozó-tartalékaival rendelkező országok egyike, egyre nagyobb a hiány a földgázból, Zulia állam pedig az egyik leginkább érintett térség.

Angelica Vera nem engedhette meg magának, hogy kivárja, amíg a temető gázhoz jut, ugyanis egyhavi minimálbér összegének felel meg annak a napi díja, hogy az elhunytakat a halottas házban őrizzék. A nőnek végül egyetlen választása maradt, és élt is vele: édesapját egy jelöletlen sírban helyezték végső nyugalomra a temető szélén, ahova általában az azonosítatlan holtakat földelik el.

A nő Reuters által megkérdezett sorstársai egyöntetűen azt mondták, hogy sokat kell várni arra, hogy elhamvasszák a holtakat. A venezuelaiak emellett nemcsak a kedvezőbb díja miatt részesítik már előnyben a hamvasztást. Hiány van a fából és a fémből a koporsók készítéséhez, valamint a cementből a sírok kialakításához. A súlyosbodó gazdasági válság miatt azonban már ez az opció is elérhetetlenné kezd válni. A 36 éves Ana Hernandez elmondta: a hiperinfláció miatt a hamvasztás ára 108 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Venezuelában az éves infláció várhatóan el fogja érni az 1 millió százalékot.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának csökkenésével Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, és súlyos hiány alakult ki az alapvető termékekből.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji tájékoztatása szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »