Most sem lesz nyugodt a hétvége Párizsban

Az üzemanyagadó emelése miatt tiltakozni kezdő sárgamellényesek szombatra újabb tüntetést szerveznek, amelyre a rendőrség „rendkívüli intézkedésekkel” készül, több mint 65 ezer rendőrt mozgósítanak. Politikai fronton sincs nyugalom, ugyanis hétfőn három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a francia kormány ellen – jelentette be csütörtökön Olivier Faure, a szocialisták főtitkára. 

Faure hozzátette, hogy a szocialista, a kommunisták és a Lázadó Franciaország párt az elkövetkező napokban szövetségeseket keres majd a bizalmi szavazáshoz más politikai csoportok körében. A hatályos törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá. A szocialistáknak 29, a „lázadóknak” 17, a kommunistáknak 12, vagyis együtt összesen pont 58 mandátuma van. A kormány megbuktatásához azonban a képviselők legalább felének kell támogatnia a bizalmatlansági indítványt az 577 fős parlamentben.

Laurent Wauquiez, a francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiak elnöke üdvözölte csütörtökön a kormány előző napi döntését az üzemanyagadó emelésének eltörléséről, nyugalomra intett a szombati tiltakozónap előtt, és azt kérte Emmanuel Macron államfőtől, hogy szólaljon meg.

„Úgy tudjuk, hogy a rendőri erőknél erős a félelem, hogy potenciálisan jelentősebb incidensek lehetnek a hétvégén, mint múlt szombaton” – mondta Wauquiez, aki szerint Emmanuel Macronnak néhány napra ki kellene hirdetnie a rendkívüli állapotot.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a kormány eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének közölte, hogy a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat és megemeli a minimálbért. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek, a három hete tartó tüntetések ezután is folytatódtak. Szerdán késő este a francia elnöki hivatal is egyértelművé tette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését a francia kormány és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti.

  • Előzmények:

„A jövő hetek és hónapok parlamenti és állampolgári vitájában kell megoldásokat és finanszírozást találni az ökológiai átmenetre és megtalálni a megoldásokat állampolgáraink életszínvonalának megőrzésére” – tette hozzá az elnöki hivatal.

A francia elnökség azt is jelezte, hogy „nagyon nagy erőszaktól tart” szombaton, miután a kormány engedményei ellenére egyre több felhívás jelenik meg a Facebookon egy újabb tiltakozó napra Párizsban, és ezek egy része az Élysée-palota elfoglalására buzdítja a franciákat.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket. A francia hatóságok ugyanis tartanak attól, hogy az újabbi szombati tüntetés is utcai harcokba fordul Párizsban, ahol mintegy háromezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt múlt hétvégén barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

Szombatra rendkívüli intézkedéseket hoznak és több mint 65 ezer rendőrt mozgósítanak – jelentette be csütörtökön a parlamentben Édouard Philippe kormányfő. A rendőrség felszólította a párizsi Champs-Élysées sugárúton lévő üzleteket, tartsanak zárva, mintegy tíz párizsi múzeum sem lesz nyitva, és elmaradnak a párizsi nagyopera aznapi előadásai is.

A kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én útblokáddal kezdődött mozgalom megmozdulásain eddig négyen vesztették életüket és több százan megsérültek. Az elégedetlenség a héten továbbterjedt a középiskolák és egyetemek egy részére, valamint a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. A hét elején elfoglalt üzemanyagtelepeket azonban felszabadították a rendőrök.

Miközben a vezetők nélküli, spontán szerveződő mozgalomban résztvevők egy része Emmanuel Macron lemondását is követeli, a kormány szerint nem annyira egy politikai ellenzéki, hanem a köztársasági berendezkedés megdöntését célzó radikális mozgalom van kibontakozóban. Elemzők szerint a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »