Megint gyűlnek a politikai viharfelhők Romániában

Botrányba fulladt a román képviselőház ülése szerdán, miután az ülést vezető Florin Iordache alelnök a házszabályra hivatkozva megtagadta, hogy szavazásra bocsássa a Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök leváltását célzó ellenzéki kezdeményezést. Később az ellenzék „saját” ülésvezetője irányításával megszavazta a házelnök leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el.

A hatályos szabály szerint a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte, márpedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője nem kért ilyesmit.

Az ellenzék arra alapozta a lépést, hogy a szociálliberális koalíció számításuk szerint elvesztette többségét a képviselőházban, a parlament plénumának pedig szuverén joga bármilyen döntést meghozni, saját szabályzatát is felülbírálva. Miután ezt az ülésvezető megtagadta, az ellenzék a hangoskodásával megakadályozta az ülés folytatását.

Bukarest, 2018. november 13.
Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt, a PSD és a parlamenti alsóház elnöke a Viorica Dancila román miniszterelnökkel a PSD országos vezetőségének ülése után tartott sajtóértekezleten a parlament bukaresti épületében 2018. november 13-án.
MTI/EPA/Robert Ghement

Az ülés már reggel szokatlanul kezdődött, amikor a képviselők a készülő ellenzéki akció miatt a szokásosnál jóval nagyobb létszámban, futva érkeztek a terembe, az ellenzéki Gabriel Pirtea képviselőházi alelnök pedig az ülésvezetői szerepet is megpróbálta – sikertelenül – kisajátítani. Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője azt kérte, hogy tűzzék napirendre a szavazást Florin Iordache szociáldemokrata képviselőházi alelnök és Liviu Dragnea házelnök leváltásáról, amit az ülésvezető Iordache a házszabályra hivatkozva megtagadott.

A többórás kölcsönös vádaskodás és hangoskodás odáig fajult, hogy az ellenzéki képviselőházi alelnök egy másik mikrofonon keresztül bejelentette, hogy átvette az ülésvezetést Iordachétól, és el is rendelte a voksolást.

A házelnök és helyettese menesztését az ellenzéki honatyák kézfelemeléssel megszavazták. Az ülést az elnöki pulpitusról vezető Iordache ezt a – nem általa elrendelt, az elektronikus szavazatszámláló rendszer igénybevétele nélkül megejtett – szavazást nem ismerte el szabályosnak.

Iordache berekesztette az ülést, de egy ideig a helyén maradt, nehogy az ellenzék elfoglalja az ülésvezetői székét. Ugyanilyen okok miatt az ellenzéki és kormánypárti honatyák is egy ideig a teremben maradtak, hogy őrizzék egymást. Liviu Dragnea házelnök nem vett részt az ülésen.

A bukaresti parlament három jobboldali ellenzéki pártjának vezetője később bejelentette, hogy Liviu Dragnea házelnököt és Florin Iordachét, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét a képviselőház plenáris ülésén felmentették tisztségéből. Azt állították, hogy a kormányoldalnak nincs már többsége, és ezért próbálta megakadályozni a házelnök leváltásáról kért szavazást. Úgy értékelték: nem ők, hanem a kormányoldal sértette meg a házszabályt, azáltal, hogy a közvetlenül is érintett Iordache nem volt hajlandó átengedni az ülésvezetést liberális kollégájának.

A kormánypárti politikusok úgy értékelték, hogy az ellenzék a szociáldemokrata házelnök leváltását „törvénytelen gerillaakcióval” próbálta kierőszakolni, amelyet szerintük a háttérből maga Klaus Iohannis jobboldali államfő irányított. A PSD nem ismerte el, hogy elfogyott volna a Dancila-kormányt támogató parlamenti többség, ezt azonban csak a házszabályt tiszteletben tartó voksolásokon hajlandók bizonyítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »