Amit feltétlenül tudnia kell a Bitcoinról (x)

A Bitcoint 2009-ben hívták életre Satoshi Nakamoto álnéven, a világ első kriptovalutájaként. Az elmúlt közel egy évtizedben a világ legnépszerűbb decentralizált fizetőeszközévé vált és az idő előrehaladtával, egyre több – korábban szkeptikus – pénzügyi szakembert győzött meg relevanciájáról.

Decentralizált fizetőeszköz, vagyis központosítás nélkül is képes pénzügyi tranzakció lebonyolítására, így teljesen független a központi bankoktól (például: FED vagy MNB). Hasonlóan az aranyhoz, csak korlátozott mennyiségű Bitcoin hozzáférhető a piaci szereplők számára. Jelenleg 16,5 millió Bitcoin van forgalomban a tervezett 21 millióból.

Fentiek ellenére a Bitcoin még ma is inkább befektetési terméknek tekinthető, mint valódi, használható pénznek, a pénz funkcióhoz ugyanis két dolog hiányzik a Bitcoin történetéből: a stabilitás és a széles körű elfogadottság.

A stabilitáshoz elég ránézni a Bitcoin grafikonjára, 5 év alatt az árfolyam a 350 dollár körüli szintről közel 20.000 (!) dollárig emelkedett, majd idén decemberre 4000 dollár környékére esett vissza.  A stabilitási kritérium teljesítése tehát soha nem volt látótávolságban.

A Bitcoin árfolyamának változása ; Forrás: Worldcoinindex

A széles körű elfogadottság szintén nem a kriptopénzek erőssége, vannak persze mind internetes, mind offline elfogadóhelyek, ezek közül talán az osztrák posta kezdeményezése áll a legközelebb ahhoz, ami a tényleges elterjedéshez szükséges lenne, ott ugyanis magánszemélyek országszerte már minden postahivatalban be tudnak váltani 50, 100 és 500 eurós bankjegyeket Bitcoinra.

Ami viszont kétségtelen, hogy ha kifejezetten spekulatív termékként tekintünk a Bitcoinra és más kriptopénzekre, akkor egy kiemelkedő mozgásokat produkáló eszközt láthatunk – mindkét irányban, azaz long (vételi) és short (eladási) pozícióval is a hagyományos befektetéseknél jóval nagyobb hozam elérése lehetséges. Ehhez persze jól kell eltalálni az aktuális irányt.

Így profitálhat a Bitcoinból

A Bitcoin kereskedésével a világ egyik legmodernebb piacára léphet be befektetőként, ahol több tízmillió dollár értékű virtuális valuta cserél gazdát naponta. A fejlett informatikai- és pénzügyi innovációknak köszönhetően kétszeres tőkeáttétellel is kereskedhet, így akár egy ötven százalékos árfolyamemelkedéssel is megduplázhatja alaptőkéjét.

Rendkívül megbízhatóan teljesülnek a tranzakciók, hiszen a blockchain technológia eleve úgy épül fel, hogy minden résztvevőnek elemi érdeke legyen a pontos elszámolás.

Bitcoin kereskedés XTB módra

  • Az Európa 13 országában megtalálható XTB Csoport a világ egyik legtapasztaltabb online kereskedő hálózatának számít, melynek kirendeltségei Nagy-Britanniától kezdve Németországon át, egészen Olaszországig az ügyfelek rendelkezésére állnak.
  • Az XTB magyar nyelvű ügyfélszolgálaton keresztül, valamint a világ egyik legmodernebb, díjnyertes alkalmazásának segítségével biztosítja hazánkban a kereskedést, ami már mobilalkalmazáson keresztül is lehetővé teszi a tranzakciók lebonyolítását.
  • Az XTB hazai weboldalán számtalan lehetősége nyílik a tapasztalatszerzésre, legyen szó szakmai edukációról vagy éppen egy ingyenes demószámla nyitásáról, aminek  segítségével kockázatmentesen is betekintést nyerhet a Bitcoin kereskedés izgalmas világába.

Bitcoin vs. Altcoinok

A Bitcoin sikeréből kiindulva az elmúlt években számtalan Altcoin (azaz Bitcoin alternatíva) került kibocsátásra a kriptotőzsdéken. A mintegy 900 féle kriptovalutából azonban egyik sem volt képes igazi alternatívát nyújtani vagy jelentős technológiai újdonságot felmutatni. A kriptovaluta kereskedés döntő többségét ezért napjainkban is a Bitcoin teszi ki és ez várhatóan a jövőben is így marad.

Erre ügyeljen Bitcoin vásárlásnál

A Bitcoin nem egy hagyományos befektetési termék, mint az arany, az olaj, a részvények vagy akár az ingatlan. Míg például a részvényeknél az értékelés alapulhat bizonyos bevételi- és nyereségadatokon vagy a kifizetett osztalékon, ingatlanok esetén az elvárható bérleti díjakon, a kriptodevizák esetén esetén nincs ilyen kiindulópont, értéküket kizárólag a befektetők aktuális megítélése alakítja, így spekulatív termékként kezelendő.

  • Kapcsolódó linkek:

A kriptovalutákkal és CFD-kel való kereskedés* a magas kockázatú piaci tranzakciók közé tartozik, ahol a várható hozam emelkedésével párhuzamosan a kockázat is emelkedik.

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »