Irán tovább akarja növelni rakétái hatótávolságát

Irán tovább akarja fejleszteni rakétaprogramját. „Egyik legfontosabb programunk a rakétáink és lőszereink hatótávolságának kiterjesztése” – jelentette ki kedden Azíz Naszírzade, az iráni légierő tábornoka, akit a Farsz félhivatalos hírügynökség idézett.

„Nem látunk semmi korlátozást magunkra nézve ebben a kérdésben” – szögezte le Naszírzade. Az iráni légierő parancsnoka nem említette, Irán mekkora távolságra szeretné növelni fegyverei hatótávolságát.

Az iráni hadsereg azt állítja, hogy manőverező robotrepülőgépeinek hatótávolsága 2000 kilométer, vagyis elérheti velük az Egyesült Államok afganisztáni, egyesült arab emírségekbeli, illetve katari támaszpontjait, valamint a Perzsa-öbölben lévő amerikai repülőgép-hordozókat.

Mohamed Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter is védelmébe vette a rakétaprogramot. Twitter-üzenetében hangsúlyozta: az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely támogatta az úgynevezett atomalkut, nem tiltotta meg Teheránnak, hogy rakétákat fejlesszen. A teheráni vezetés váltig azt állítja, hogy a rakétaprogram védelmi jellegű, és nem sérti az ENSZ határozatait.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iráni demokrácia hiányzó katalizátora

Az iráni elnök megint odaszúrt az USA-nak

A bejelentés ugyanakkor felbőszítheti a washingtoni vezetést, amely az iráni rakétaprogramban veszélyt lát a térség biztonságára nézve. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta szombaton: Irán közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, és ezzel megsértette az ENSZ BT 2231-es határozatát. Olyan közepes hatótávolságú rakétáról van szó, amely képes több atomtöltetet is hordozni – tette hozzá. Irán azt is tagadta eddig, hogy volna olyan rakétája, amely képes akár csak egy atomtöltetet is hordozni.

Az ENSZ BT 2015. július 20-ai 2231-es határozatával jóváhagyta az akciótervet – közismert nevén az iráni atomalkut – , amely Irán megállapodása volt nukleáris programja korlátozásáról hat nagyhatalommal.

Donald Trump amerikai elnök májusban mondta fel az Egyesült Államok részéről a többhatalmi megállapodást, és ismét szankciókat vezetett be Irán ellen. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy a megállapodás rossz, mert nem tiltja Iránnak a ballisztikus rakéták kifejlesztését és a vele szövetséges erők fegyverrel való támogatását Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »