Egyre romlik a jemeni humanitárius helyzet

Jemen lakosságának csaknem egésze humanitárius segítségre szorul az országban dúló harcok miatt, és ha a héten kezdődő béketárgyalások nem vezetnek eredményre, 2019-ben a polgárháború sújtotta arab országnak lesz leginkább szüksége a nemzetközi segélyekre – idézik hírügynökségek Mark Lowcockot, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetőjét kedden.

Lowcock genfi sajtótájékoztatóján újságíróknak hozzátette, hogy Jemen sosem állt ilyen közel az éhínséghez, mint most, a 2014 óta tartó polgárháború pedig a lakosság csaknem 80 százalékát -körülbelül 24 millió embert- érintett valamilyen formában.

Úgy vélekedett, hogy ha a szerdán kezdődő, az ENSZ égisze alatt tartandó svédországi béketárgyalások révén sikerül véget vetni a harcoknak, akkor is csak 2019 második felétől várható javulás az emberek életkörülményeiben.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának adatai alapján jelenleg mintegy 18 millió ember élelmiszerellátása van veszélyben az országban, akik közül 8 millióan különösen veszélyeztetettek. A hivatal jelentése szerint az ENSZ-nek további 4 milliárd dollárra lesz szüksége a jemeni helyzet hatékony kezeléséhez 2019-ben. Lowcock azt mondta, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) idén 8 millió jemeninek segít, és kifejezte reményét, hogy ez a szám jövőre 12 millióra emelkedhet.

Bejrút, 2018. december 2.
„Mentsétek meg a jemeni gyerekeket” feliratú transzparenst tart a kezében egy tüntető Szaúd-Arábia libanoni nagykövetsége előtt, Bejrútban 2018. december 2-án.
MTI/EPA/Vael Hamzeh

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, és elűzték a nemzetközileg elismert kormányt.

A háborúban eddig több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint pedig a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett.

Bár szeptemberben az ENSZ közvetítésével béketárgyalások kezdődtek Genfben, ezek végül kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. Az újabb béketárgyalások várhatóan szerdán kezdődnek Svédországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »