Fokozódik a feszültség Franciaországban

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek magát mérsékeltnek mondó csoportja, amely megoldást sürgetett a kormány részéről a tiltakozások megfékezésére, „biztonsági okokból” lemondta a miniszterelnöki hivatalban keddre tervezett megbeszélést. Eközben Emmanuel Macron államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről a szociális elégedetlenség enyhítésére.

Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

„A szabad sárgamellényesek egyetlen tagja sem megy el a Matignonba (miniszterelnöki hivatalba) holnap” – közölte Benjamin Cauchy, az egyik dél-franciaországi, magát mérsékeltnek mondó csoport szóvivője. A kollektíva vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban kérte a kormányfőt, hogy fogadja a képviselőiket.

A csoport azért nem vesz részt a megbeszélésen, mert „erős gesztust kértünk, mielőtt odamegyünk: az üzemanyagadó befagyasztását. Ezt nem fogjuk megkapni. Nem kívánunk politikusok bábjai lenni, akik utána kioktatnak minket” – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy a felhívást aláíró valamennyi sárgamellényest megfenyegették radikális társaik azzal, hogy nem szavatolják a biztonságukat, és élőláncot fonnak a miniszterelnöki hivatal köré, hogy a mérsékeltek ne tudjanak bemenni.

Frontignan, 2018. december 3.
Láthatósági mellényt viselő tüntetők blokáddal tiltakoznak az üzemanyagárak tervezett emelése ellen egy olajfinomító telepén a dél-franciaországi Frontignanban 2018. december 3-án. A sárgamellényesek ezen a napon blokád alá vonták Franciaországban a Total olajvállalat 75 tárolótelepét, emiatt a társaság 2200 hazai kútja közül 75-ön fogytán van az üzemanyag. Emmanuel Macron francia elnök párbeszédre szólította fel Édouard Philippe miniszterelnököt a parlamenti pártok vezetőivel és a tüntetők képviselőivel a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő zavargások nyomán kialakult válság felszámolására.
MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A kormány hajlandó engedni?

Az elnöki hivatal eközben tudatta, hogy az államfő – aki szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását egy későbbi időpontra halasztotta – Édouard Philippe miniszterelnökkel és a kormány több tagjával egyeztetett egy erős gesztust jelentő szociális intézkedéscsomagról, amelyet a héten kívánnak bejelenteni.

A kormányfő a nap folyamán valamennyi parlamenti párt vezetőjét és mintegy harminc vezető politikust fogadott, akiknek többsége a tüntetők követelésének megfelelően a januári adóemelések elhalasztását javasolta a kormánynak.

Az AFP francia hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a döntés már meg is született: a miniszterelnök kedden be fogja jelenteni az üzemanyagadó emelésének befagyasztását. A több hónapos moratóriumot állítólag más, a társadalmi elégedetlenség enyhítésé érdekében tett lépések is kísérik.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás hétfőn tovább szélesedett: a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

Több mint 3 millió eurós anyagi kár Párizsban

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere 3 és 4 millió euró közé becsülte hétfőn az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétvégi megmozdulását kísérő zavargások okozta anyagi károkat. A nem végleges becslésbe nem értendő bele a környékbeli üzletekben és a Diadalívben okozott, feltehetően több százezer eurós rongálások értéke. A nemzeti emlékhelyre a feldühödött tüntetők festékszóró pisztollyal kormányellenes feliratokat festettek, a múzeumban összetörték a szobrokat, kifosztották az emlékboltot.

„Szombat este óta a közterület-felügyelet munkatársai 900 köbméter szemetet és kétszáz roncsot szállították el” – mondta a főpolgármester a France3 köztelevízióban. A prefektúra szerint a mintegy 3 ezer dühöngő ember 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában, 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés (pad, megállótartozék, lámpa) és hat épület gyulladt ki.

Hidalgo bejelentette, hogy a városháza és az állam képviselői csütörtökön egyeztetnek a kereskedelmi szervezetekkel és a biztosítókkal a kereskedők és vendéglátóhelyek megsegítéséről, amelyeknek kárait és bevételkieséseit a szakemberek egymilliárd euróra becsülik.

  • Előzmények
Két hete kezdődött, eleinte csak a közösségi médiában szerveződő tüntetésnek indult, mára azonban már több tízezer embert mozgatott meg az üzemanyag környezetvédelmi adójának tervezett emelése ellen irányuló tiltakozássorozat.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat – derül ki a Harris közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből. A legfőbb különbség azonban 2018-ban 1968-hoz képest, hogy a mozgalom politikailag meghatározhatatlan és nincsen se arca, se vezetője, s ez a kormányzat és a politikai ellenzék lehetőségeit is teljesen blokkolja.

Nincs vezére a francia sárgamellényes lázadásnak

Nem sikerült megegyezni, folytatódik a káosz Franciaországban

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »