A szaúdi trónörökös újra barátkozni szeretne

Nehéz ellopni a rivaldafényt olyan nagyságoktól, mint Trump, Hszi Csin-ping vagy éppen Putyin, de az argentínai G-20-as csúcstalálkozón van, akinek sikerülhet. Érdekes lesz látni, hogy kik azok, akik még hajlandóak leülni Mohamed bin Szalmánnal.

A szaúdi trónörökös szerdán repült Buenos Airesbe, hogy részt vegyen a november 30-án kezdődő találkozón, ám nem a nyugati szövetségesei által olyannyira ünnepelt gazdasági és szociális reformer képében érkezett, hanem sokkal inkább egy bocsánatért esedező ember látszatát keltette. Annak pedig komoly jelentősége lesz, hogy ki fog szóba állni vele – hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke.

Lecsengett?

A rendszerkritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása „megosztó” figurává tette Mohamed herceget a nemzetközi színtéren. A trónörökös a közelmúltban látogatta meg „relatíve baráti” szomszédait, és az, hogy most megjelenik a G-20-on, azt jelzi, hogy hazai pályán biztonságban érzi magát, valamint, hogy úgy hiszi, a személye ellen irányuló globális felháborodás már lecsengett. Az egyetlen kérdés, hogy mindez vajon tényleg csökkenti-e elszigeteltségét?

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump már korábban sem foglalkozott az őt és kormányzatát érő kritikákkal, melyek a Mohamed herceggel ápolt szoros kapcsolatukra irányultak. Ehelyett megdicsérte a szaúdi trónörököst az alacsony olajárak miatt, majd elmondta, hogy ugyan nincs betervezve a találkozó, de simán leülne a herceggel, ha úgy adódik. Trump több nyilatkozatában is egyértelműen jelezte, hogy a szaúdiakkal kötött fegyverüzletet fontosabbnak tartja a Hasogdzsi-ügynél.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös herceg egy rijádi nemzetközi befektetési konferencián 2018. október 23-án. A konferencia volt az első jelentős nemzetközi esemény Szaúd-Arábiában azóta, hogy október 2-án a királyság isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót.
MTI/EPA/Faresz Gaisz

Vlagyimir Putyin szintén nagyon szívesen beszélget az olajról. Az orosz vezető terveit ismerő források szerint pedig mindezt a szaúdi trónörökössel is megtenné. Török hivatalos körökből pedig az az információ érkezett, hogy bin Szalmán Erdogannal is szeretne találkozni, már csak azért is, mivel a gyilkosság részleteinek a török kormány a legfőbb szivárogtatója.

Akiknek nem tetszik a rendszer

A nyugati demokráciák vezetői kevésbé szívélyesek a herceggel. A francia, kanadai és a német kormány képviselői azt mondják, hogy vezetőik még abban az esetben sem találkoznának a trónörökössel, ha az kifejezetten kérné. A brit miniszterelnöki iroda viszont nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy Theresa May tervez-e tárgyalni Mohamed herceggel.

„Nem lesz könnyű jóvátenni a hírnevén esett foltot” – mondja James M. Dorsey a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem Közel-Kelet szakértője. „A G-20 lesz az igazi próba, ahol mindez eldől és megmutatja a frontvonalakat.”

A hercegnek mindezektől eltekintve van nemzetközi támogatottsága, egyrészről a Szaúdi-Arábia bőkezűségétől függő regionális szövetségesei, másrészről Trump, aki eddig még nem vádolta meg a herceget Hasogdzsi meggyilkolásával. Persze ezzel az elnök magára haragította az amerikai törvényhozókat, akik az öbölállammal szembeni szankciók bevezetését, és az odairányuló fegyverszállítmányok felfüggesztését indítványozták.

A korábban nyugaton igen népszerű „Mohamed herceg vélhetőleg az argentínai találkozóban a kármentés lehetőségét látja, de nem valószínű, hogy sikerrel jár” – mondja Kamran Bokhari Washingtonban élő nemzetbiztonsági és külpolitikai szakértő.

„Még az is lehet, hogy kifejezetten rosszul jön ki belőle, főleg, ha válaszol a sajtó kérdéseire. Minél többet magyarázkodik, annál bűnösebbnek fog tűnni”.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »