Trump tovább keménykedik az importvámokkal

Donald Trump ezen a hétvégén találkozik a kínai elnökkel a G20-csúcson, de egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy csökkentene a kereskedelmi háború intenzitásán, sőt megerősítette szándékát a kínai importvámok megemelésére a Wall Street Journal lapnak adott interjúban.

Az amerikai elnök „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy engedne a vámok csökkentését szorgalmazó kínai javaslatnak. Washington szeptemberben jelentette be, hogy büntetővámot vet ki 200 milliárd dollár értékű kínai importra, 50 milliárd dollárnyi árura pedig már korábban kivetettek pótvámot – a két tétel együtt az Egyesült Államok kínai importjának közel a felét teszi ki.

Az amerikai importvám mértéke jelenleg 10 százalék, ami 2019. január 1-től 25 százalékra emelkedneKína hasonló válaszlépésekkel reagált az amerikai bejelentésre.

Trump az interjúban kilátásba helyezte, hogy a kínai import megemelt vámokkal még nem érintett 267 milliárd dolláros részére is büntetővámot vetnek ki abban az esetben, ha nem sikerül Pekinggel megállapodásra jutni a vitás kérdésekben. Kijelentette, hogy a fennmaradó tételen belül akár a Kínából importált iPhone okostelefonok és laptopok importvámját is készek megemelni – a hírre az Apple részvényei közel két százalékos mínuszba kerültek a tegnapi zárás utáni kereskedésben.

Kína azonban az amerikai elnök éles hangvétele ellenére is bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a vitatott kérdésekben. A pekingi külügyminisztérium szóvivője az elnökök között november elsején lezajlott telefonbeszélgetésen létrejött konszenzusra hivatkozva úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a találkozó sikerrel záruljon.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő részt vesz a G20-ak hét végén Argentínában megrendezendő csúcstalálkozóján, piaci várakozások szerint személyesen is találkoznak egymással.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »