Draghi kitart az eszközvásárlások befejezése mellett

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezeti gazdasági növekedés lassuló üteme ellenére is a korábban bejelentetteknek megfelelően az év végére befejezi eszközvásárlási programját – jelentette ki Mario Draghi az EKB elnöke az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt. 

Bár az euróövezet gazdasági növekedése a harmadik negyedévben négy éve a leglassúbb ütemet érte el negyedéves bázison, az EKB elnöke beszámolójában teljesen természetes jelenségnek nevezte a növekedés kései fázisában fellépő lendületvesztést.

„A lassulás részben átmeneti jellegű tényezőknek tulajdonítható” – mutatott rá, kiemelve, hogy az autóipari termelés a legfrissebb adatok szerint ismét felfutóban van. Mario Dragi beszámolójában hangot adott annak a határozott meggyőződésének, hogy a GDP-növekedés lassuló üteme nem indokolja a 2,6 ezer milliárd euró eszközvásárlási program decemberi kifuttatásának elhalasztását, mivel az inflációs nyomás a célnak megfelelően alakul és a foglalkoztatás is emelkedik.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank, az EKB elnöke az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozásának kezdetén Brüsszelben 2018. november 5-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az EKB decemberi ülésén hozza meg a végső döntést az eszközvásárlási program befejezéséről. A már nyilvánosságra hozott szándéknak megfelelően azonban a legvégső bejelentés már csak formalitásnak tekinthető, hiszen ellenkező esetben túl nagy piaci megrázkódtatást kockáztatna az EKB.

Mario Draghi európai parlamenti bizottsági meghallgatásán megismételte az euróövezeti tagországokhoz intézett javaslatát is közös euróövezeti költségvetés létrehozására, ami szerinte erősebb védelmet biztosítana a jövőben esetleg bekövetkező pénzügyi válságok kezeléséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »