Japánban már szinte ingyen lehet házhoz jutni

Japánban egyre több üres ingatlan van – ez pedig egy olyan probléma, ami idővel csak rosszabb lesz, mert az öregedő és fogyatkozó népesség miatt egyre több kisváros és falu néptelenedik el.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában az elhagyott ingatlanok problémája az ország demográfiai változásainak legkevésbé tárgyalt mellékhatásai közé tartozik. Azonban ahogy „sokasodnak”, egyre nagyobb figyelmet kapnak a megfizethető – vagy esetenként ingyen kapható – vidéki házak, amelyeket online eladásra kínálnak az úgynevezett „akiya bankokon” keresztül.

Az „akiya” egy japán kifejezés az üres házakra. Sok erre szakosodott platformot az önkormányzatok és közösségek hoztak létre annak érdekében, hogy jobban kezeljék az üres házak növekvő állományának kínálatát az adott városban.

A Tocsigi prefektúra akiya bankján listázott ingatlanok

Van olyan weboldal, amelyen konkrétan ingyen lehet házhoz jutni, a vevőnek csak az adókat és az olyan egyéb díjakat kell kifizetnie, mint az ügynöki jutalék.

„Ez általában azért van, mert a tulajdonosok többé nem tudják fenntartani az ingatlant, vagy nem akarják fizetni az ingatlanadót egy olyan otthonért, amelyet nem használnak” – magyarázta októberi jelentésében a REthink Tokyo japán ingatlaniroda.

Bár ezek az ingyenes házak a legtöbb esetben nagyobb felújítást igényelnek, lévén öregek és leharcoltak, egyes önkormányzatok – például Tocsigi és Nagano prefektúrák – még a felújításhoz is adnak támogatást. A CNBC adatai alapján a nem ingyenes ingatlanokat egyébként 500 ezer és 20 millió jen (1,2 és 50 millió forint) között árulják, mégpedig attól függően, hogy hol helyezkednek el, milyen idősek, illetve milyen állapotban vannak.

Külvárosok, nagyvárosok és Tokió

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Japánban az üres lakások száma 2013-ban elérte a 8,196 milliót, ami az ország teljes lakásállományának mintegy 13,52 százalékát teszi ki. A Fujitsu Research Institute kutatása alapján, ha folytatódik a jelenlegi tendencia, 2033-ra a Japánban lévő üres ingatlanok aránya meghaladja majd a 20 százalékot.

A szabadon álló ingatlanok nagyrészt a vidéki városokban koncentrálódnak, de a jelenség a külvárosokban és a nagyvárosokban is felütötte fejét. Tokióban 2013-ban 11,1 százalékos volt az üres lakások aránya – a hivatalos statisztikák szerint itt volt a legalacsonyabb az országban. Ez a szám azonban várhatóan szintén 20 százalék fölé nő 2033-ra.

„Még azáltal is, hogy felére csökkentik az új lakások számát, és ezzel párhuzamosan megduplázzák a lebontott lakóépületek mennyiségét, a megüresedett lakások arányának csökkentése nem lesz lehetséges” – fejtette ki a kutatóintézet egy jelentésében.

  • Az öregedő társadalom továbbra is hatalmas probléma
Japán népessége vészesen zsugorodik. Napjainkban körülbelül 127 millió ember él az országban, de ez a szám 2050-re várhatóan mintegy 102 millióra csökken, és ezután is folyamatosan tovább esik majd. Az ország jelenleg nem szokványos monetáris politikával, a bevándorlás fokozásával, új vállalatirányítási stratégiákkal és egyéb merész lépésekkel kísérletezik a probléma megoldására. Kérdés, hogy sikerül-e neki?

Vajon Japánnak sikerül megoldania az öregedő társadalom gondját?

Japán egy időzített demográfiai bomba

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek