Már Ghosn nélkül, de folytatódhat a Renault és a Nissan együttműködése

Felmentette elnöki posztjáról Carlos Ghosnt a Nissan Motor Co. felügyelőbizottsága csütörtöki ülésén – jelentette a japán NHK tévécsatorna forrás megnevezése nélkül. A japán és francia pénzügyminiszter csütörtökön találkozik Párizsban az autógyári szövetség sorsának a megvitatására. Eddigi jelzéseik szerint mindkét fél a szövetség megtartását és stabilizálását szorgalmazza. 

Carlos Ghosnt, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség elnök-vezérigazgatóját hétfőn tartóztatták le a japán pénzügyi és tőzsdei törvények megsértésének vádjával. Carlos Ghosn a vád szerint öt év alatt tényleges jövedelménél 5 milliárd jennel (mintegy 40 millió euróval) kisebb összeget jelentett a tokiói tőzsdének benyújtott beszámolókban, illetve más pénzügyi szabálytalanságokat is elkövetett és saját célra vett igénybe céges forrásokat.

Carlos Ghosn 1999 júniusában a Renault delegáltjaként ügyvezető igazgatóként kezdte pályafutását a Nissannál és nevéhez fűződik a cég megmentése a csődtől. 2000-ben a Nissan elnökévé, majd 2001-ben vezérigazgatójává lépett elő, mely utóbbi posztot 2017-ig tartotta meg.

2018. november 8-án a Renault maubeuge-i gyárában készített kép Carlos Ghosnról, a Renault és a Nissan Motor Co. francia, illetve japán járműgyártók elnökéről, a Renault vezérigazgatójáról. A Nissan 2018. november 19-i bejelentése szerint egy belső vizsgálat feltárta, hogy Ghosn a valóságos jövedelménél kisebb összegű adóalapot vallott be, és emiatt elbocsátják. Japán sajtójelentések szerint a japán hatóságok őrizetbe vették a vállalatvezetőt.
MTI/EPA/Etienne Laurent

A Nissan kilenctagú felügyelőbizottságában a Nissan öt igazgatója mellett a Renault két delegáltja, valamint „függetlenként” egy korábbi kormányhivatalnok és egy autóversenyző ül. Az NHK tévécsatorna jelentése szerint a felügyelőbizottság egyhangúlag döntött a felmentés mellett.

A Renault felügyelőbizottsága szerdai ülésén viszont – egyelőre – nem mentette fel posztjáról Carlos Ghosn vezérigazgatót, hanem ügyvivőt nevezett ki helyettesítésére. A francia állam 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a Renault autógyárban. A Renault 43,4 százalék szavazatra jogosító részvénytulajdont tart a Nissanban, a Nissan pedig 15 százalék nem szavazó részesedést a Renault autógyárban.

A Nissan-Renault-Mitshubishi autógyári szövetség harmadik tagja, a Mitsubishi Motors felügyelőbizottsága jövő heti ülésén dönt Carlos Ghosn elnöki megbízatásáról.

Forrás: MTI/Kyodo/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »