Az EB elégedett a lengyel bírákra vonatkozó törvénymódosítással

Az Európai Bizottság elégedett a lengyel legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, sokak által bírált törvény tervezett módosításával – közölte csütörtökön a brüsszeli testület egyik szóvivője.

„A bizottság elégedett, hogy változtatások történnek pontosan az általunk kért irányban” – mondta Mina Andreeva. A lengyel parlament alsóháza (szejm) szerdán elfogadta a kormánypárt által benyújtott törvényjavaslatot a szóban forgó szabályozás módosítására. Az új törvényt a hatályba lépéshez még a szenátusnak is meg kell szavaznia, majd Andrzej Duda elnöknek alá kell írnia.

A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre. A jogszabály értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák eddig csak a lengyel államfő jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat, a módosítás után ehhez nem lesz szükség elnöki engedélyre. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül 16-an kérvényezték mandátumuk meghosszabbítását, és az elnök csak öt kérvényt hagyott jóvá.

Az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított, majd – megfelelő válaszok hiányában – ennek keretében az Európai Bírósághoz fordult, amely nemrégiben elrendelte a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírások felfüggesztését, és ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »