Elbukott az uniós költségvetési terv

Nem sikerült  határidőre megállapodásra jutniuk az uniós társjogalkotó intézményeknek a jövő évi büdzséről, az Európai Bizottságnak így újabb költségvetési javaslatot kell beterjesztenie – jelentették be kedden Brüsszelben.

A határidő hétfőn éjfélkor járt le, a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek addig kellett volna megegyezniük, de végül nem sikerült kompromisszumra jutniuk.

A bizottsági tervezet 166 milliárd euró kötelezettségvállalást és 149 milliárd euró tényleges kifizetést irányzott elő, ami 3 százalékkal nagyobb az ideinél. A bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament 166,34 milliárd eurót, illetve 149,3 milliárd eurót szeretett volna elérni, a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács viszont 164,1 milliárd eurót és 148,2 milliárd eurót.

A brüsszeli testületnek most új javaslatot kell kidolgoznia, amelyről az uniós intézmények között a következő hetekben újraindulhatnak a tárgyalások. A szakemberek szerint a tervezet bemutatása nem várható december előtt.

A Politico brüsszeli hírportálnak névtelenül nyilatkozó diplomaták közül többen az EP-t tették felelőssé az előző napi kudarcért, mondván, a testület képviselői egyszerűen felálltak a tárgyalóasztaltól, miközben a tanács hajlandó lett volna kompromisszumot kötni. A másik fél ezzel szemben épp a tanács hajthatatlanságát okolta.

Bennfentes források szerint az egyik fő vitás kérdés a Törökországban tartózkodó szíriai menekülteknek nyújtandó támogatások összege volt. Az Európai Parlament emellett állítólag elutasította a munkahelyteremtési és növekedési programokra elkülönített összegek jelentős csökkentését, illetve növelni akarta az Erasmus program finanszírozását.

Hartwig Löger, az EU soros elnökségét adó Ausztria pénzügyminisztere sajnálatát fejezte ki, ugyanakkor közölte: bízik abban, hogy még év vége előtt sikerül tető alá hozni az egyezséget.

A költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind az EP azonos formában jóváhagyja. Amíg ez nem sikerül, addig jövőre csak az idei költségvetés egy tizenkettedét lehetne havonta kifizetni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »