Izrael egyelőre megúszta a kormányválságot

Nem lép ki az izraeli kormánykoalícióból a Zsidó Otthon párt – jelentette be hétfőn annak egyik vezetője, Naftali Bennet oktatási miniszter, hozzátéve: ad még egy esélyt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy meg tudja oldani az ország előtt álló biztonsági feladatokat. Ezáltal megmarad a kormányzó koalíció egyfős többsége a parlamentben, és nem kell előrehozott választásokat tartani Izraelben.

A koalíciót a Hamász palesztin szélsőséges szervezettel kötött gázai tűzszünet sodorta válságba. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter szerdán, egy nappal a tűzszünet megkötése után lemondott, az általa vezetett Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) párt pedig kilépett a koalícióból, amelynek többsége a parlamentben így egyfősre apadt.

Bennet lépése meglepetésként érte az elemzőket, ráadásul a miniszter közölte, hogy a párt egyelőre visszavonja minden politikai követelését, és kiáll a miniszterelnök mellett. A bejelentés előtt Netanjahu közleményében tudatta: „felelőtlen” lépés volna most megbuktatni a kormánykoalíciót, és előrehozott választásokat tartani.

  • Friss cikkünk a témában:

Az oktatási miniszter azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha Netanjahu nem jelöli őt az Avigdor Liberman lemondása miatt megüresedett védelmi minisztérium élére, de a kormányfő vasárnap bejelentette, hogy ő veszi át a tárca vezetését. Elemzők ezután biztosra vették, hogy Bennet pártja is távozik a kormányból, de nem így történt.

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »