Az USA szankciókat rendelt el a Hasogdzsi-ügy miatt

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt a szunnita királyság isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus újságíró halálának ügyében játszott szerepükért.

A büntetőintézkedések által érintett szaúdi állampolgárok között van Mohamed al-Otaibi szaúdi főkonzul, valamint a Hasogdzsi meggyilkolásával vádolt 15 fős csoport tagjai is. Soraikban van Szaúd al-Kahtani, Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója is.

A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez.

A büntetőintézkedések elrendelését megfigyelők szokatlan lépésként értékelték Washington részéről, hiszen az Egyesült Államok eddig csak ritkán folyamodott ilyen lépésekhez szövetségesével szemben.

„Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket a személyeket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót” – áll Steve Mnuchin pénzügyminiszter közleményében. A tárcavezető hozzátette, hogy Washington továbbra is azon lesz, hogy kiderítse a történteket, s megbünteti a felelősöket, továbbá hangsúlyozta: „A szaúd-arábiai kormánynak megfelelő intézkedésekkel kell elejét vennie a politikailag másként gondolkodókkal és újságírókkal szembeni bárminemű támadásoknak”.

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter csütörtökön rijádi sajtótájékoztatóján kijelentette: Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökösnek semmi köze az újságíró meggyilkolásához. A miniszter ugyanakkor elutasította az Ankara által szorgalmazott nemzetközi vizsgálatot, mondván az ügy a szaúdi igazságszolgáltatásra tartozik.

A szaúdi ügyészség csütörtökön öt vádlottra halálbüntetést kért az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt újságíró halála miatti büntetőperben. A vádirat szerint az öt vádlott a főkonzulátuson méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját, a testrészeit kivitték az épületből. Az összesen 21 gyanúsítottból 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »