Babis csak akkor hajlandó távozni, ha leváltják

Andrej Babis cseh miniszterelnök fogadkozott a Facebook-profiljára pénteken kitett posztjában, hogy bírálói követelése ellenére soha nem fog lemondani önként, csak leváltani tudják.

A kormányfő ellen a rendőrség büntetőeljárást folytat európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt a Gólyafészek szabadidőközponttal kapcsolatban. A parlament alsóháza januárban megvonta Babis képviselői mentességét, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásához.

Az ellenzéki pártok, amelyek követelik Babis lemondását, hogy ne tudja befolyásolni a nyomozást, a képviselőház összehívását kezdeményezték az ügy miatt, és az ülést a házelnök döntése szerint jövő pénteken meg is tartják. Ezen bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a kormány ellen. A Reuters hírügynökség úgy tudja: a kormánykoalíciós partner Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egyes képviselői hajlanak arra, hogy a párt lépjen ki a koalícióból.

Milos Zeman államfő ezekre reagálva közölte egy csütörtök esti tévényilatkozatában: ha a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Babist bízná meg a kormányalakítással, lévén ő a legutóbbi választáson győztes párt elnöke.

A szenátus határozatot fogadott el csütörtökön arról, hogy a kormányfőnek az ügy tisztázásáig távoznia kell a kormányból. Emellett Babis lemondását és politikai életből történő távozását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több vidéki nagyváros központjában.

Prága, 2018. november 15.
Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelik tüntetők a prágai Vencel téren 2018. november 15-én. A cseh szenátus távozásra szólította fel a bűncselekménnyel gyanúsított kormányfőt.
MTI/EPA/Martin Divisek

Babis már korábban is kijelentette, hogy nem mond le, és elutasítja az ellene felhozott vádakat. Szervezett politikai kampányról beszél, amelynek szerinte csupán az a célja, hogy eltávolítsák őt a közéletből.

A kormányfő pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: az egész ügy olyan, mint egy puccs vagy egy titkosszolgálati akció. Bírálta, hogy a sajtó kormányválságról beszél, miközben a kormány rendben megtartja üléseit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/CTK/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »