A román miniszterelnök kiosztotta az Európai Bizottságot

Egy pillanatig sem vált kérdésessé Románia európai uniós tagsága, de a bukaresti kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság (EB) olyasmit írjon elő számára, amit egyetlen tagállam sem fogadna el – hangoztatta Viorica Dancila román kormányfő.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülés első, sajtónyilvános részén reagált arra, hogy az EB a csaknem 12 éve tartó uniós monitoring (az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus – CVM) keretében kedden közzétett legújabb jelentésében felszólítja Romániát, hogy függessze fel a frissen elfogadott igazságügyi reformcsomag hatályát, és állítsa le a büntetőjog módosítását.

„Nem fogadhatunk el olyan ajánlásokat, amelyek azt kérik, hogy tekintsünk el az alkotmányos szabályoktól, ne alkalmazzuk a román parlament által megszavazott törvényeket: ez sérti az ország szuverenitását, az uniós szerződést. Egy ilyen elvárás lehetetlenné teszi, hogy megvalósuljanak a CVM célkitűzései, menet közben változtat a szabályokon” – mutatott rá a román kormányfő.

Dancila leszögezte: volt európai parlamenti képviselőként és miniszterelnökként elutasítja a kettős mércét, egyenlő bánásmódot követel országa számára. „Hiszek az egységes és erős Európában, amely tiszteli minden polgárát és azonos jogokat biztosít számukra” – jelentette ki a román miniszterelnök.

Bukarest, 2018. november 13.
Viorica Dancila román miniszterelnök a Liviu Dragneával, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti alsóház elnökével a PSD országos vezetőségének ülése után tartott sajtóértekezleten a parlament bukaresti épületében 2018. november 13-án.
MTI/EPA/Robert Ghement

Dancila az Európai Parlament Romániát elmarasztaló keddi határozatára is kitért, amelyet a közelgő EP-választásoknak tulajdonított. Szerinte Strasbourgban nem az „igazságról” voksoltak, hiszen akkor belefoglalták volna a határozat szövegébe azt a módosító javaslatot is, amely elítélte volna az igazságszolgáltatási szervek által kötött – a vádhatóságok titkosszolgálati befolyásolása bizonyítékának tekintett – titkos megállapodásokat is.

A kormányfő elítélte azt, hogy a román jobbközép ellenzék EP-képviselői is megszavazták a határozatot. Rámutatott: a határozat Romániát, nem annak kormányát marasztalta el, és kifejezte reményét, hogy a román választók megbüntetik azokat, akik Románia ellen szavaztak.

Viorica Dancila újfent megerősítette: kormánya felkészült arra, hogy 2019. január elsejétől Románia töltse be az Európai Uniót Tanácsának soros elnökségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »