Kína egyetemein sem kedveli az aktivistákat az állampárt

Kína egyik legrangosabb egyeteme, a Peking Egyetem, mely a történelem során a diákaktivizmus fellegvárának számított, szigorú intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hallgatók körében az eltérő nézetek terjedését, miután a hétvégén legkevesebb 12 fiatal aktivista – köztük jelenlegi és már végzett egyetemisták – eltűntek a távol-keleti ország különböző nagyvárosaiban.

A Peking Egyetem szerdán arra intette a hallgatóit, hogy tartózkodjanak a munkások jogai kapcsán kialakult aktivizmussal kapcsolatos demonstrációktól, és figyelmeztette őket: felelősségre vonják mindazokat, akik „szembeszegülnek a törvénnyel”.

Az egyetemi pártbizottság kedden új testületeket hozott létre, melyek feladatai a rendszeres fegyelmi vizsgálatok és a kampusz ellenőrzése lesznek – derül ki egy, a Reuters hírügynökség által megszerzett dokumentumból, melyet a bizottság állított ki.

Múlt pénteken Kína nagyvárosaiban több fiatal aktivistát vettek őrizetbe. Egy széles körben elterjesztett nyílt levélben egy aktivista leírja, ahogy a Peking Egyetem már végzett hallgatóját, Csang Seng-jét az egyetem kampuszán fekete kabátos emberek megtámadják, és berángatják egy autóba – írja a CNN amerikai hírcsatorna hírportálja.

A Peking Egyetem Csang elfogásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: a rendőrség jogszerűen őrizetbe vett egy gyanúsítottat. Hozzátették: az ügy érintettjei között egy hallgató sincsen.

A múlt héten elfogott aktivisták mindegyike egy fiatal marxisták vezette csoporttal hozható összefüggésbe. A csoport tavaly nyáron alakult azzal a céllal, hogy szolidaritást vállaljon a hegesztőberendezéseket gyártó Jasic Technology munkásaival.

A Dél-Kínában működő gyár dolgozói szakszervezetet szerettek volna létrehozni, kérésüket azonban a kormány elutasította. A munkások ezt követően petíciót nyújtottak be, mire – saját elmondásuk szerint – a hatóságok a gyár alkalmazottai közül több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A tiltakozás résztvevői közül többen fizikai bántalmazásról is beszámoltak.

A Peking Egyetemen végzett Jüe Hszin tavaly nyáron nyílt levélben szólította fel Kína egyetemistáit, hogy csatlakozzanak a munkások tiltakozásához, és írják alá petíciójukat. Jüe és a munkások ügyéhez kapcsolódó diákaktivizmus másik főszervezője, Sen Meng-jü röviddel ezt követően több társukkal együtt eltűntek, és azóta sem kerültek elő.

  • Egyre erősebb a kontroll
Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését, valamint több tízezer embert vettek őrizetbe az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. A trend pedig abba az irányba mutat, hogy a megfigyelés és kontroll Kína egyéb területein is egyre meghatározóbb szerepet kap.

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Erőszakos asszimilációval fejlődik a kínai álom

Kína megjárhatja, ha nem tanul a Szovjetunió hibájából

A Peking Egyetem hallgatói „Találjuk meg Jüét” elnevezéssel mozgalmat alapítottak arra, hogy lobbizzanak a diákaktivisták szabadon engedéséért. Az egyetem kampuszán elfogott Csang Seng-je volt a mozgalom egyik alapítója – számolt be a CNN.

Forrás: MTI/AP/Reuters/CNN

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »