Spanyolországban is lejárhat a dízel és a benzines autók ideje

Spanyolország is beszüntetné a dízel és a benzines személyautók, valamint kishaszonjárművek értékesítését, illetve forgalomba helyezését 2040-től – közölte terveit a spanyol környezet- és klímavédelmet képviselő ökológiai átmenet nevű minisztérium kedden.

A tájékoztatás szerint a tárcánál a klímaváltozásról és energiaátmenetről szóló készülő törvényben 2050-re teljesen kitiltanák a spanyolországi forgalomból ezeket a belső égésű motorral rendelkező, közvetlen szén-dioxid-kibocsátású járműveket.

A pontos részleteiben még nem ismertetett elképzelés szerint ezzel párhuzamosan előírnák az elektromos közlekedés progresszív fejlesztését, ennek részeként például a benzinkutakon elektromos töltőállomások létesítését.

Az idén októberig Spanyolországban értékesített gépjárművek 57,1 százaléka volt benzines, 36,5 százalék dízelüzemű, 6,4 százalék pedig alternatív hajtású.

A 2015-ben elfogadott párizsi globális éghajlatváltozási megállapodás értelmében Spanyolországnak 2030-ra legkevesebb 20 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, az Európai Unió területén a csökkenés mértékének el kell érnie legalább a 40 százalékot.

A spanyol kormány formálódó törvénytervezete hasonló a brit és francia javaslathoz, amely szintén 2040-ben határozta meg a dízel és benzines új autók értékesítésének beszüntetését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »