Még mindig nagy kérdőjel az olasz költségvetési tervezet

Az Európai Bizottság megkapta határidőig a módosított jövő évi olasz költségvetési tervezetet, amelyet november 21-én fog értékelni a többi euróövezeti ország büdzséterveivel együtt – közölte szerdán a brüsszeli testület.

Sajtóértekezletén Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, mindössze annyit mondott, hogy elemezni fogják a tervezetet, és egy hét múlva közzéteszik a véleményüket. Nem adott választ arra az újságírói kérdésre sem, hogy az értékelés mellett várható-e túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben.

A római kormány előző este bejelentette, hogy a brüsszeli felszólítás ellenére sem változtatnak a költségvetési hiányra és a növekedésre vonatkozó előirányzataikon.

Az Európai Bizottság október 23-án az aggályosnak tartott költségvetési tervezet módosítására szólította fel az olasz kormányt, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásoknak. Ezen értékelést az euróövezeti tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa is osztja. A kitűzött határidő kedden éjfélkor járt le. Ez volt a legelső alkalom, hogy a bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét.

Uniós tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy korrekció hiányában a bizottság a vártnál korábban, november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei, akkor szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ez 3,4 milliárd euróra rúgó összeg lenne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az alapvető probléma, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélt tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget akar vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

Olaszország államadóssága 2,3 ezer milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, s több mint a duplája a hatvan százalékos uniós plafonnak.

Bármi is legyen végül a politikai huzavona eredménye, szakértők szerint a helyzet fokozza a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságával szemben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »