A csehek nem kérnek az ENSZ migrációs csomagjából

Csehország nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához – döntött szerdai ülésén Prágában a cseh kormány.

A kabinet úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan, s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

A cseh kormány döntése várható volt. Andrej Babis kormányfő és Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban jelezték: Prágának kifogásai vannak a dokumentum ellen, mégpedig többek között azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe.

A cseh külügyminisztérium által készített indoklás leszögezi: Prága számára alapvető fontosságú, hogy a dokumentum kimondja a legális és az illegális migráció közti különbséget, s minősítse elfogadhatatlannak az illegális migrációt. „Ez nem történt meg, ezért számunkra az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadhatatlanná vált” – jelentette ki Tomás Petrícek külügyminiszter.

A tárca közlése szerint a cseh kormány eredetileg azt tervezte, hogy a migrációs csomagot kifogásokkal, de elfogadja. A cseh képviselőház szeptemberben még ilyen értelmű álláspontot fogalmazott meg. Miután azonban a dokumentum végső szövegébe nem került be az az európai uniós álláspont sem, hogy az illegális migránsok visszaküldését származási országukba a migrációs politika szerves részévé nyilvánítsák, Prága a teljes elutasítás mellett döntött.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »