Megint túl sok olaj van a piacon

Az OPEC és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők a termelés visszafogására készülnek, hogy megállítsák az energiahordozó árának utóbbi időszakban tapasztalt csökkenését – mondta Mohammed Hamad Al Rumhi ománi olajügyi miniszter.

A miniszter Abu-Dzabiban nyilatkozott, ahol az úgynevezett OPEC+ csoport monitoring bizottsága vasárnap ült össze, hogy áttekintse a piaci helyzetet és a jövő évi kilátásokat.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei december 6-7-én találkoznak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön és folytatnak egyeztetést a korábban kötött termeléscsökkentési megállapodásban részt vevő szövetségeseikkel. Az OPEC+ csoport tagjai a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal.

Vasárnap az ománi olajügyi miniszter kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy a monitoring bizottság milyen mennyiségű, napi 500 ezer vagy 1 millió hordó termeléscsökkentést javasol a szakminiszterek decemberi ülésére. A monitoring bizottsághoz közel álló források ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia a termelés napi 1 millió hordós csökkentését szorgalmazza.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a monitoring bizottság nem határoz meg konkrét termeléscsökkentési mennyiséget, hanem azt javasolja majd, hogy az OPEC+ tagjai a piaci folyamatok fényében bármikor változtathassanak a kitermelés szintjén 2019 januárjától. Az OPEC és más intézmények előrejelzése szerint jövőre a kőolaj világpiacát a kínálat túlsúlya jellemezheti, miközben a kereslet növekedése lassul.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára a nemrégiben elért négyéves csúcs óta csaknem 20 százalékkal csökkent a pénteki tőzsdezárásig. Pénteken a Brent ára április óta először kerül 70 dollár alá. Az olajfajta ára annak a hatására csökkent, hogy bővült a globális kínálat, miközben a gazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi viszályok éleződése miatt a befektetők a kereslet gyengülésétől tartanak.

A kőolaj ára október elején még jelentősen nőtt a befektetőknek arra az aggodalmára, hogy az Irán ellen újra életbe lépő amerikai büntetőintézkedések miatt jelentős olajmennyiség esik ki a globális kínálatból, ami a tartalékok leapadásához és egyes régiókban pedig akár hiányhoz vezethet.

Még életbe sem léptek az Iránnal szembeni amerikai szankciók, a legnagyobb olajtermelők, mint például Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok felpörgették termelésüket, hogy ellensúlyozzák a kieső iráni kőolajat. Csakhogy az iráni olajipart november 4-től sújtó szankciók a vártnál kevésbé lettek szigorúak, így például az Egyesült Államok hat hónap haladékot adott az iráni olaj legnagyobb vásárlóinak, ezért a kínálat kevésbé szűkült.

Mindez azt eredményezte, hogy komoly túlkínálat jelentkezett a piacon, és emiatt gyorsan csökkenni kezdett az olajár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »