Már csak négy országnak kell jóváhagynia a CPTPP-t

Vietnam parlamentje egyhangú döntéssel ratifikálta hétfőn a Csendes-óceán partjai mentén elterülő országok szabadkereskedelmi egyezményét.

Japán, Kanada, Új-Zéland, Szingapúr, Mexikó és Ausztrália után Vietnam a részes tagállamok közül hetedikként iktatta törvénybe az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) névre hallgató megállapodást, amelynek keretében december 30-án indítják el a vámtarifák csökkentésének első hullámát, majd január 1-jén a következőt. Már csak négy ország – Brunei, Chile, Malajzia és Peru – törvényhozásának kell jóváhagynia az egyezményt.

A megállapodásban részt vevő 11 országban mintegy 500 millió ember él, akik a világ bruttó hazai termékének több mint 13 százalékát termelik meg, évente 10 ezer milliárd dollár értékben. Előzménye a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő szabadkereskedelmi egyezmény volt, amelynek az említett országok mellett tizenkettedikként az Egyesült Államok is tagja lett volna.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump amerikai elnök azonban, választási ígéretéhez híven, 2017 januárjában, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján az Egyesült Államok kilépett a TPP-ből. A növekvő kínai befolyás ellensúlyának szánt megállapodást – hosszú évekig tartó tárgyalások után – 2016. február 4-én Aucklandben írta alá az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 állama, amelyek együttesen a világgazdaság 40 százalékát képviselik.

A maradék 11 ország képviselői idén március 8-án parafálták az Egyesült Államok nélküli csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet fenntartásáról szóló megállapodást.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »