Kínában kopogtat az ingatlanválság

Dacára Hszi Csin-ping elnök elhíresült mondásának – miszerint a lakások arra vannak, hogy lakjanak bennük – több tízmillió otthon áll üresen Kínában. Ez nem csak a lakhatási problémákat súlyosbítja, de gyakorlatilag gazdasági időzített bombaként ketyeg.

A kínai városi lakások 22 százaléka üresen áll – írta meg a Bloomberg egy hamarosan publikálásra kerülő országos szintű kutatás vezetőjét, Gan Li professzort idézve, akinek a becslése szerint ez mintegy ötvenmillió ingatlant jelent.

Katasztrofális következményei lehetnek a legkisebb törésnek is

Nem véletlenül tartanak a döntéshozók attól az eladási spiráltól, ami akkor indulhat be, ha a lakatlan otthonok gazdái egy esetleges árzuhanás esetén tömegével próbálnának megszabadulni ingatlanaiktól. Egy 2017-es felmérés ugyancsak azt javasolja Pekingnek, hogy valamilyen módon sürgősen próbáljon meg gátat vetni az ingatlanspekulációknak. A Chengdu’s Southwestern University of Finance and Economics üzleti egyetemen tanító Gan szerint nincs még egy ország a világon, ahol ekkora arányban állnának üresen az otthonok, így egy árzuhanás esetén szökőárként öntené el Kínát az eladásra kínált lakások tömege.

Megoldás lehetne, ha a kormány ingatlanadó vetne ki, vagy az üresen álló otthonokat adóztatná meg, de ezek egyike sem áll küszöbön. Ráadásul sokak szerint – ezek között van Gan is – azt is nehéz lenne megmondani, pontosan melyik ingatlan számít üresnek. Tavaly több ezer kutató bevonásával mérték fel Kína 363 megyéjében az üres ingatlanok arányát, amely akkor a 2013-as 22,4 százalékhoz képest nem sokat mozdult el – mondta a Bloombergnek. A 2013-as adat egyébként 49 millió üres lakásról szólt, ez most Gan szerint egészen biztosan 50 millió fölött van.

A szakértő úgy véli, küszöbön áll, hogy kormány elkészítse saját nagyszabású felmérését. Múlt hónapban Qiu Baoxing volt lakásügyi miniszterhelyettes egyébként 10 és 20 százalék közé tette az üres lakások arányát Pekingben, ami jócskán meghaladja az üres lakásokat megadóztató országokra jellemző rátát.

Kína vezetői évek óta küzdenek az ingatlanspekuláció ellen – ide vág Hszi elnök elhíresült mondása, miszerint a lakások azért épülnek, hogy lakjanak benne, nem pedig spekulációs célra. Egyes városok és tartományok ezért megszigorították az ingatlanvásárlást, ami annyit eredményezett, hogy a spekulánsok más területre irányították figyelmüket.

Az ingatlanárak elszállása egyben azt is jelenti, hogy milliók vannak kizárva a lakáspiacról, ami növeli a vagyoni egyenlőtlenségeket. Az üresen álló lakások „gazdasági költségére” hívta fel a figyelmet egy másik kutató is, Kajin Chen szerint a magas árak miatt a fiatalok nem tudnak vásárlókká válni. Az ingatlanfelhalmozás elleni kormányzati törekvések ellenére Gan szerint a kivándorlók által hátrahagyott lakások és a hétvégi nyaralók mellett továbbra is a befektetési célú lakásvásárlás a legnagyobb tényező a kérdésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »