A nyugati hatalmak csak rontottak Afganisztán helyzetén

A Nyugat elvesztette az afganisztáni háborút, az amerikai és a NATO-jelenlét alatt a közép-ázsiai országban a válság súlyosbodott – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Kabulov a múlt heti moszkvai nemzetközi Afganisztán-konferenciának a tanulságait összegezte, ezen a térségben található államok – Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – külügyminiszter-helyettesi szinten, más országok pedig – köztük az Egyesült Államok – különleges képviselőkkel vagy megfigyelők szintjén képviseltették magukat.

A pénteki tanácskozáson Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Afganisztánt hídfőállásként akarja felhasználni a terjeszkedéséhez, ami ellen nemzetközi összefogást sürgetett.

Az orosz elnöki különmegbízott hétfőn kijelentette, hogy a konferencia, amelyen mind az afgán kormány, mind az ellene harcoló tálibok képviselői részt vettek, kísérlet volt arra, hogy megtegyék az első lépést a teljes körű béketárgyalások felé. Mint mondta, Moszkva a békefolyamat támogatásával nem az amerikai erőfeszítéseket kívánja aláásni. Rámutatott, hogy Oroszországnak és közép-ázsiai szövetségeseinek a nemzeti érdekeit kockáztatják a közvetlen közelükben folyó harcok.

„Nem nézhetjük közömbösen, hogy mi történik. Az Egyesült Államok értésére adtuk, hogy nem megy nekik a rendezés. Ezzel kapcsolatban az afgán probléma megoldásának regionális megközelítését támogatjuk” – fogalmazott Kabulov, hozzátéve, hogy Moszkva üdvözölné, ha ehhez a térségen kívüli országok „őszinte és konstruktív támogatást nyújtanának”.

A diplomata szerint az amerikai és a NATO-jelenlétnek nemhogy nem sikerült megoldania a problémát, hanem még ki is szélesítette azt. Rámutatott, hogy a kormányellenes, szélsőséges tálibok folyamatosan növelik jelenlétüket, amely 2001 óta a semmiről az ország területének 60 százalékára nőtt.

„A Nyugat elvesztette a háborút Afganisztánban, de vonakodik ezt a nyilvánvaló tényt elismerni. Továbbra is az erőre támaszkodik, ami csak további áldozatok ezreihez és az ország az ország további pusztulásához vezethet” – hangoztatta. Úgy vélte, hogy a régió olyan hatalmai, mint Oroszország, Kína, Pakisztán és Irán, erősen érdekeltek a konfliktus lezárásában, és ezért abban az eddiginél nagyobb szerepet kell játszaniuk. Kabulov közölte, hogy Zalmay Khalilzad amerikai Afganisztán-ügyi elnöki különmegbízott várhatóan december elején Moszkvába utazik.

A moszkvai megbeszélésen egyébként a tálibok megerősítették korábbi álláspontjukat, hogy a 17 éve tartó háború lezárásáról nem az általuk amerikai bábnak tekintett afgán kormánnyal, hanem közvetlenül az Egyesült Államokkal kívánnak tárgyalni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »