Tusk szerint Trump nem akar erős Európát

Élesen bírálta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy szombati beszédében Donald Trump amerikai elnököt amiatt, hogy az szerinte ellenzi egy „erős és egységes” Európa gondolatát.

„Először a történelemben olyan amerikai kormányzat került hatalomra, amely finoman szólva sincs elragadtatva egy egységes és erős Európa gondolatától” – jelentette ki Tusk Lódz városában mondott beszédében a lengyel függetlenség századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezések előtt egy nappal. Megjegyezte: tényekről beszél, és nem propagandáról.

Az amerikai elnök nem sokkal azután, hogy péntek este megérkezett Párizsba az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumára, „sértőnek” nevezte a Twitteren Emmanuel Macron önálló európai hadsereg létrehozására tett javaslatát.

Tusk korábban olyan aggályokat fogalmazott meg, hogy Trump, aki egy alkalommal az Egyesült Államok kereskedelmi riválisának is nevezte az Európai Uniót, a második világháborút követő nemzetközi rend lerombolását tűzte ki célul.

Az ET elnöke a Gazeta Wyborcza című lengyel balliberális napilapnak adott, szombaton közzétett interjújában úgy fogalmazott, hogy Trump olyan világot akar, amelyben „az Egyesült Államok áll az egyik oldalon, szemben vele pedig más országok vegyes sokasága”.

Lódz, 2018. november 10.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszél a lengyel nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen Lódzban 2018. november 11-én. A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.
MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

Tusk lódzi beszédében figyelmeztetett egy EU-ellenes, „barnainges” nacionalista front előretörésére is a jövő májusban esedékes európai parlamenti választásokon. „Nem zárhatjuk ki, hogy a (választásokon) két irányzat kerekedik majd felül: egyfelől az Európa-ellenes, nacionalizmusra összpontosítók a barnaingesek színeiben, másfelől az, amelyik a lehető legszorosabb uniós integrációt akarja elérni” – vélekedett Tusk, aki az uniószerte feltűnő Európa-ellenes érzületekről szólván azt mondta: bizonyos erők „konfliktust akarnak együttműködés, és széthúzást az integráció helyett”.

A volt lengyel miniszterelnök nevek említése nélkül bírálta a jelenlegi lengyel vezetés Európai Unióval kapcsolatos álláspontját is. Az Európai Tanács elnöke a héten arra figyelmeztetett, hogy a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) Európa-politikája a „Polexit”, vagyis Lengyelország európai uniós kiválásának „halálosan komoly kockázatát” veti fel. Tusk aláhúzta: azok, akik ellenzik az erős lengyel jelenlétet Európában, gyakorlatilag a függetlenségüket ellenzik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »