Folytatódik az USA-ba igyekvő menekültkaraván kálváriája

Csaknem ötezer migráns hagyta el Mexikóvárost szombaton, hogy tovább folytassa útját az Egyesült Államok felé – jelentették hírügynökségek.

A hatóságok öt metrószerelvényt helyeztek üzembe a migránsok elszállításának céljából – közölte a mexikóvárosi közlekedésfelügyelet. Az embereket Mexikóváros határához szállították, ahonnan azok gyalog a szomszédos Queretaro állam felé folytatták útjukat. Szemtanúk beszámolói szerint ebben a menetben is vannak gyerekek.

Pénteken a menet szervezői már bejelentették, hogy akkor is továbbmennek az Egyesült Államok felé, ha nem kapják meg a buszokat, amelyeket korábban kértek. Még ugyanazon a napon egy kisebb, csaknem ezerfős csoport valóban elhagyta a mexikói fővárost.

Mexikóváros, 2018. november 9.
Közép-amerikai kivándorlók egy csoportja hondurasi zászlót kifeszítve vonul a mexikóvárosi ENSZ-iroda felé, hogy buszokat követeljenek az Egyesült Államokba tartó embereknek 2018. november 9-én. Az amerikai-mexikói határra hondurasi, salvadori, guatemalai és nicaraguai migránsok próbálnak eljutni gyalogosan és stoppal.
MTI/AP/Rebecca Blackwell

A közép-amerikai migránsok nagyobb csoportja október 13-án kelt útra a hondurasi San Pedro Sula városából. Az elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok szintén az Egyesült Államok határához tartanak.

Donald Trump amerikai elnök többször is kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, a menetet pedig „inváziónak” nevezte, továbbá bejelentette, hogy Washington több mint ötezer katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt mintegy kétezer nemzeti gárdista mellé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »