Amerikai félidős választás: Floridában újraszámlálják a szavazatokat

Floridában elrendelték a kedden tartott amerikai félidős választáson leadott szavazatok újraszámlálását – jelentette be szombaton a szövetségi állam vezetése. A gépi újraszámlálást a szenátori és a kormányzói szavazásra vonatkozóan rendelték el.

A szombat délutáni eredmények szerint Bill Nelson, a hivatalban levő demokrata párti szenátor mindössze 12 500 szavazattal, vagyis 0,15 százalékkal maradt alul Rick Scott republikánus jelölttel szemben.

A kormányzói székért folyó versenyben pedig a nem hivatalos eredmények szerint a republikánus Ron DeSantis csak nagyjából 33 700 vokssal – 0,41 százalékkal – előzte meg Andrew Gillum demokrata párti jelöltet. Az újraszámlálás eredménye csütörtökre várható.

Gates Mills, 2018. november 7.
Voksolók az Ohio állambeli Gates Mills egyik szavazóhelyiségében 2018. november 6-án, az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választások napján.
MTI/AP/Tony Dejak

Elemzők arra számítanak, hogy megismétlődhetnek a 2000-ben tartott elnökválasztás jelenetei: amikor a George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata párti elnökjelöltekre leadott szavazatokat kellett újraszámolni, mert Gore nem fogadta el az eredményt. Akkor végül a legfelsőbb bíróság hozott döntést, kimondva, hogy 537 szavazattöbbséggel Bush nyerte meg a választást. Most is ugyanazokban a dél-floridai választókerületekben kértek újraszámlálását, ahol 18 évvel ezelőtt.

A félidős választások után a Floridával szomszédos Georgiában is újraszámlálás várható: a kormányzóválasztáson alulmaradt demokrata párti Stacey Abrams nem elégedett az eredménnyel. Abrams, aki azt remélte, hogy az Egyesült Államok történetének első afroamerikai női kormányzója lesz, a szavazatok 48,73 százalékát kapta, míg republikánus vetélytársára, Brian Kempre a voksolók 50,33 százaléka szavazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »