Minden lében kanál az új amerikai ügyvezető igazságügyi miniszter

Az Egyesült Államok 18 tagállami főügyésze felszólította pénteken az újonnan kinevezett Matthew Whitaker ügyvezető szövetségi igazságügyi minisztert, hogy tartsa magát távol a 2016-os elnökválasztásba történő feltételezett orosz beavatkozás vizsgálatától, vagyis a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkájától.

Whitakert szerdán nevezte ki Donald Trump elnök, miután kérésére távozott posztjáról Jeff Sessions igazságügyi miniszter. Sessions etikai megfontolásokra hivatkozva távol tartotta magát valamennyi, a 2016-os amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálattól, Whitaker viszont – aki Sessions kabinetfőnöke volt – bírálta Muellert és bizottsága munkáját, sürgette is annak mielőbbi lezárását.

A bizottság az elnök kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálja. Eddig Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes felügyelte a csapat tevékenységét, sajtóértesülések szerint viszont várható, hogy ezt a feladatot Whitaker átveszi tőle. Ez többek között azt jelenti, hogy ő dönt majd a bizottság költségvetésének és az elé idézendők személyének jóváhagyásáról.

Whitaker kinevezését már több vezető demokrata párti politikus is bírálta. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője „alkotmányos válságot” jósolt arra az esetre, ha a Mueller-bizottság munkáját akadályozni vagy befolyásolni próbálnák, Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők frakcióvezetője pedig a Mueller-vizsgálat aláásására irányuló „otromba kísérletnek” minősítette az ügyvezető miniszter megbízását.

Johnston, 2018. november 8.
2014. április 24-i kép Matthew G. Whitaker akkori iowai republikánus szenátorjelöltről egy televíziós vitán az Iowa állambeli Johnstonban. 2018. november 7-én Donald Trump amerikai elnök ideiglenesen Whitakert bízta meg az igazságügyi tárca vezetésével a posztjáról lemondott Jeff Sessions feladatainak ellátására az új tárcavezető kijelöléséig.
MTI/AP/Charlie Neibergall

A 18 tagállami főügyész a Twitterre feltett közös levelében azt írta: „Miután nincs olyan értelmes ember, aki ne kérdőjelezné meg az ön elfogultságát az ügyben, a nyomozás tisztességébe vetett közbizalom fenntartása érdekében önnek távol kell tartania magát tőle, és védenie kell annak a minisztériumnak a régre visszanyúló függetlenségét, amelynek irányítására ügyvezető jelleggel kiválasztották”. A Mueller-bizottság munkájának „beavatkozás nélkül folytatódnia kell” – tették hozzá a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint. Maura Healey massachusettsi főügyész külön megjegyezte: „Ellenségessége a Mueller-bizottság nyomozásával szemben kizárja Whitakert a bizottság munkájának felügyeletéből”.

A The Washington Post című napilap Whitaker környezetéből származó, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy az ügyvezető miniszternek esze ágában sincs távol tartani magát a Mueller-bizottság munkájától, és nem hagyná jóvá Donald Trump büntetés terhe melletti beidézését sem.

Az AP amerikai hírügynökség egy fehér házi tisztségviselőtől és egy republikánus politikustól úgy értesült: Trump elnök tanácsadóit aggasztja, hogy Mueller az utóbbi hetekben csendben felgyorsította a munkáját, és hamarosan újabb személyek ellen emelhet vádat az eddigi 32 vádemelés után, illetve kiadhat egy lesújtó zárójelentést az ügyben.

Az utóbbi hetek egyik fontos munkája volt, hogy a bizottság tanúvallomásokat hallgatott meg Trump elnök egyik bizalmasáról, Roger Stone-ról, és folyt az előkészület az elnök meghallgatására. A Stone ügyében meghallgatottak között volt Steve Bannon, a Trump-kampány egykori vezetője és Stone több munkatársa is. Ezzel a bizottság közelebb kerülhetett az olyan kulcsfontosságú kérdések megválaszolásához, mint hogy az elnök akadályozta-e a nyomozást, és kampánycsapata tudott-e előre arról, hogy a WikiLeaks portálon keresztül ki fogják szivárogtatni a Demokrata Párt e-mailjeit – vélik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Hszinhua/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »