Egyelőre maradnak az álmodozók az USA-ban

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága csütörtökön hozott döntésével meggátolta Donald Trump amerikai elnököt abban, hogy azonnali hatállyal megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot.

A kaliforniai San Franciscóban lévő fellebbviteli bíróság egyhangúlag hozott döntésével egy alsóbb fokon született előzetes végzést hagyott jóvá kimondva, hogy a Trump-kormányzatnak érvényben kell hagynia az elődje, Barack Obama által létrehozott programot, amely több százezernyi olyan fiatalt véd a kiutasítástól, aki még gyermekkorban, a szüleivel érkezett illegálisan az Egyesült Államokba és ott is nőtt fel.

A bírói érvelés szerint az elnök döntése a DACA-program fokozatos megszüntetéséről „önkényes, önfejű és nincs összhangban a törvénnyel”. A fellebbviteli bíróságnak három tagja közül egyet Barack Obama, kettőt pedig még Bill Clinton volt elnök nevezett ki.

Az ügyben azonban nem ez lesz a végső döntés. A kormányzat még hétfőn keresetet nyújtott be az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bírósághoz, kérve a DACA-ügyben hozott, alsóbb szintű bírósági döntések felülvizsgálatát.

A DACA (Elhalasztott intézkedés a gyermekkorban érkezetteknek) nevű programot 2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama hívta életre. A programban résztvevők jogszerűen folytathatnak tanulmányokat és vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban és – bizonyos idő elteltével, megfelelő feltételek esetén – kérelmezhetik az amerikai állampolgárságot is. Mintegy 700-800 ezer, elsősorban latin-amerikai – az Egyesült Államokban álmodozók nemzedékének nevezett – fiatal vett részt a programban.

Az amerikai igazságügyi miniszter 2017 őszén jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA-programot, Donald Trump elnök pedig azt hangoztatta, hogy egy folyamatról van szó. A kormányzati érvelés szerint a DACA-program megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket. „Azért vagyunk a lehetőségek nemzete, mert a törvényesség nemzete vagyunk” – szögezte le akkor az elnök, aki utalt egyúttal arra is, hogy a programot Barack Obama a kongresszus megkerülésével hívta életre.

A törvényhozóknak azonban nem sikerült megegyezésre jutniuk egy új, átfogó bevándorlási törvényről, így nem szabályozták a DACA-fiatalok helyzetét sem.

A félidős választások kampányában Donald Trump és a republikánusok egyik központi témája a bevándorlás szigorítása volt. Donald Trump felvetette a születés jogán járó állampolgárság elnöki rendelettel történő megszüntetését, valamint katonákat küldött az amerikai-mexikói határ védelmére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »