Inkább Bulgáriát választják a görög nyugdíjasok

A gazdasági reformok részeként annyira megvágták a görög nyugdíjasok járadékát, hogy egy részük inkább átköltözik Európa egyik legszegényebb, így legolcsóbb országába.

Vegyük például a 75 éves George-ot, miután öt évvel ezelőtt meghalt a felesége, fogta magát, kiadta a Görögország második legnagyobb városában, Szalonikiben lévő lakását, majd átköltözött a bolgár fővárosba, Szófiába, ahol – elmondása szerint – a havi 800 eurós nyugdíjából úgy él, mint egy király – kezdi riportját a Bloomberg.

„Persze, hogy nehézséget jelent a beilleszkedés és a barátok hiánya” – mondja George, aki nem akarta megadni a vezetéknevét, nehogy nyomára bukkanjon a görög adóhatóság. „De ezzel a pénzzel gyakran ellátogathatok Görögországba és még utazgatásra is jut belőle.”

Húsz alkalommal vágták meg a nyugdíjakat

Görögország – ahová egyébként szintén szívesen költöznek nyugdíjasok Európa gazdagabb országaiból – lassan azon kapja magát, hogy a saját állampolgárai idősebb korukra az északi, olcsóbb szomszédhoz költöznek. Ehhez vélhetőleg annak is köze van, hogy a görög nyugdíjakat az elhúzódó adósságválság alatt legalább húsz alkalommal csökkentették.

Akik elköltöztek a nyugodtabb anyagiak reményében, jól is tették, hiszen a görög nyugdíjasok hamarosan újfent érezhetik a hátukon a megszorítások célkeresztjét, ugyanis küszöbön áll az állam és a hitelezők következő összecsapása, az első, augusztusban lezárult harmadik mentőcsomag után. Alexisz Ciprasz miniszterelnök ugyan igyekszik a jövő évre elvárt újabb nyugdíjcsökkentést elodázni, ám ezzel azt a látszatot kelti, mintha vissza akarna táncolni a reformoktól.

Ugyan az Európai Bizottságnak október 15-én benyújtott görög költségvetés jelenleg nem tartalmaz megszorításokat és a kormány bízik abban, hogy a többlet elegendő lesz az adósság soron következő részének törlesztésére, de erre még rá kell bólintania Brüsszelnek is, és erről csak november végén fognak dönteni.

A csábító Bulgária

Mindeközben a görög nyugdíjasok elhatározása egészen racionálisnak tűnik, hiszen az Eurostat 2017-es adatai szerint a megélhetés költsége Bulgáriában feleakkora (az egész Unióban itt a legalacsonyabb), mint Görögországban.

Bár a görög nyugdíjasokban fellángoló, északi irányú költözőszenvedély elterjedtségére nézve alig van valami adat, de a személyes beszámolók tükrében úgy tűnik, hogy egyre népszerűbb az országváltás. Szófiában a benzin literének ára 1,15 euró, míg Athénban 1,60, egy csomag kávé 2,30 euró, míg Görögországban ugyanez 4,70. A görögöknél 1,40 eurót kell fizetni egy metrójegyért, mialatt a bolgárok beérik 80 centtel, arról nem is beszélve, hogy a mobildíjak is feleannyiba kerülnek.

„Összességében az élet úgy 30 százalékkal olcsóbb itt, de csak akkor, ha Szófiában, Plovdivban, vagy Burgaszban él az ember” – mondja George. „A kisebb városokban, falvakban még jobban járunk.”

Bulgária, a hétmilliós volt szovjet szatellitállam a mai napig az EU legszegényebb tagja. A bolgárok azt remélik, hogy 2019 júliusára csatlakozhatnak az ERM-2 rendszerhez, ami az euróövezet előszobája. Az államháztartás stabilitása kimeríti a csatlakozás formai követelményeit, így könnyen lehet, hogy Bulgária lesz az Európai Unió 20. tagállama, amelyik bevezetheti az eurót. Bár tény, hogy az infláció némiképp elszaladt és szeptemberben ötéves csúcsot döntött 3,6 százalékkal, ami még megnehezítheti az euróövezetbe vezető útjukat.

Ám még ezek az áremelkedések sem aggasztják Nikoszt. A 71 éves görög férfi, aki szintén nem akarta megadni a vezetéknevét, a kenyér 60 centes árát emelte ki, és arról beszélt, hogy ritka az, amikor az éttermi számla meghaladja a 10 eurót. Ráadásul 200 euróért már lehet jó környéken egy hálószobás lakást bérelni. Nikosz szerint mindez bőven elég ahhoz, hogy Bulgáriában töltse öreg napjait.

Bulgária 2007-ben csatlakozott az EU-hoz és azóta 2,4 százalékos gazdasági növekedést produkál évente. Eközben Görögországban a 2007-es volt az utolsó olyan év, amikor a gazdaság nőni tudott, a 2008-as válság az államcsőd szélére sodorta az országot, a gazdaság negyedét felemésztette, sőt fizetőeszközüktől, az eurótól is majdnem meg lettek fosztva.

Nikosz nyugdíját mintegy 45 százalékkal csökkentették a válság alatt, így kap most havi 1100 eurót, de számít arra, hogy még ezt is megvágják, ha Görögország euróövezeti hitelezői rákényszerítik Cipraszt a nyugdíjreform keresztülvitelére.

„Még a csökkentések dacára is igen kényelmesen élek itt, hiszen az árucikkek, ahogy a szolgáltatások is sokkal olcsóbbak, mint Görögországban” – meséli Nikosz. „Manapság már alig járok Athénban, a fiam viszont gyakran meglátogat, és mindig talál itt magának valami vásárolnivalót, ami Görögországban sokkal drágább”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »