Afrika-körkép: a legjobban és legrosszabbul vezetett országok

A kontinens kormányzatait évente vizsgáló Ibrahim index a politikai bizonytalanságot és a munkanélküliséget emelte ki, mint a legsúlyosabb kerékkötőket. A jelentés, ami 2008 és 2017 között több szempont alapján is rangsorolta az országokat arra figyelmeztet, hogy néhány, korábban ígéretesnek tűnő állam mára sokat veszített a lendületéből.

A beszámoló szerint Afrikában a fejlődést egy maroknyi állam biztosítja, akik értékeikkel felhúzzák az átlagot, míg sok más esetben inkább csak botladozó teljesítményről lehetne beszélni.

  • Mi az az Ibrahim index?
A felmérést finanszírozó Mo Ibrahim Alapítványt egy Londonban élő szudáni üzletember, Mo Ibrahim hozta létre 2006-ban, miután előző évben eladta mobiltelefoncégét, a Celtelt.

A pontozáson túl az alapítvány rendszeresen ötmillió dollárt adományoz egy olyan, a politikától már visszavonult afrikai államfőnek, aki hivatali ideje alatt tanújelét adta a jó kormányzás elvének.

A legjobban vezetett afrikai országok

A mutatók összesítését követően a legjobb öt közé Mauritius (79,5 pont), a Seychelles-szigetek (73,2 pont), Elefántcsontpart (71,1 pont), Namíbia (68,6 pont) és Botswana (68,5 pont) kerültek be.

Az eredmény arra is rámutatott, hogy a legnagyobb fejlődést idén három ország produkálta. Kenya, amely 8 helyet ugrott (a 19.-ről a 11.-re) előre, Marokkó, amelyik tízet (25.-ről a 15.-re), a legelképesztőbb fejlődést pedig Elefántcsontpart produkálta a maga 22. helyével, ugyanis tavaly a Lengyelország méretű nyugat-afrikai állam még a 41. helyen végzett az 54 vizsgált ország közül.

A világ legnagyobb kakaótermelőjeként is ismert Elefántcsontpart egy 2010-ben és 2011-ben, 3000 ember halálát követelő zavargássorozat után kezdett magára találni, olyannyira, hogy mára már éves szinten 10%-os gazdasági növekedést könyvelhet el.

Marokkó a Világgazdasági Fórum szerint Észak-Afrika legversenyképesebb gazdasága, míg Kenya éppen a 2017-es, sokak által vitatott tisztaságú elnökválasztás után próbál feltámadni. Nem meglepő módon a legsikeresebbnek azok az államok bizonyultak, ahol béke van, átlátható a kormányzat, valamint tisztelik és betartják a törvényeket.

Küszködő államok

A 30 éve törzsi háborúskodástól sújtott Szomália (13,6 pont) végzett az utolsó helyen, nem sokkal jár előtte a szintén konfliktusok és harcok gyötörte Dél-Szudán (19,3 pont), majd utánuk jön az elmúlt évek egyik legnagyobb vesztesének tekinthető Líbia (28,3 pont), mely az egyeduralmon alapuló Kadhafi-rendszer 2011-es összeomlását követően 15,6 pontot vesztett a mutató szerint.

„A fejlettebb országok többségének elfogyott a lendülete” – állapítja meg a jelentés. Beszédes, hogy a tényleges kormányzást mérő, 2008-ban 48,9-en álló index egyetlen ponttal tudott feljebb lépni tíz év alatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Africanews.com

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »