A nemzetközi közösség már feladta a líbiai választásokra vonatkozó tervét

Az ENSZ és a nyugati hatalmak feladták arra vonatkozó reményeiket, hogy Líbiában a közeljövőben választások lesznek, ehelyett az egymással harcoló csoportok közötti béketeremtésre összpontosítanak – derült ki diplomaták elmondása és más források alapján.

Májusban Franciaország meggyőzte az észak-afrikai ország főbb szereplőit: szóban állapodjanak meg arról, hogy december 10-én választásokat tartanak, és ezáltal véget vessenek az egymással versengő csoportok közötti vérontásoknak. A 2011-es, NATO-tagok által támogatott felkelés óta az ország káoszba süllyedt, a Líbiát évtizedekig vezető Moammer Kadhafit megbuktatták és meggyilkolták, ezzel párhuzamosan pedig számtalan, egymással rivalizáló fegyveres csoport alakult Líbiában.

A fővárosban, Tripoliban hetek óta dúlnak a harcok a milíciák között, emellett az árnyékparlamentek közti patthelyzet miatt a választásokra vonatkozó célkitűzés valószínűtlenné vált nyugati tisztviselők helyzetértékelése szerint. Az országban két rivális kormány és parlament működik: a nemzetközi közösség által elismert egységkormány székhelye Tripoliban van, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erőké pedig a kelet-líbiai Tobrukban.

A választásokra vonatkozó rövidtávú célkitűzések helyett mindezen okokból kifolyólag a gazdasági helyreállítás kerül középpontba Ghassan Salame ENSZ líbiai különmegbízott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtti csütörtöki felszólalásában. A cél egy konferencia megszervezése lenne a jövő évre, mégpedig a gazdaság helyreállítására, valamint az egymással harcoló csoportok közötti konszenzus megteremtésére.

A jövő heti palermói konferencián is szó lesz Ghassan Salame különmegbízott Líbiára vonatkozó jövőbeni ütemtervéről.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »