Stagnált az eurózóna kiskereskedelmi forgalma szeptemberben

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán publikált jelentése szerint az euróövezetben a várt szerény növekedés helyett szeptemberben stagnált a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.

Szeptemberben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az előző havihoz képest, 0,1 százalékkal csökkent viszont az Európai Unióban. A piac 0,1 százalékos növekedést várt szeptemberre. Augusztusban az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt 0,3 százalékkal nőtt átlagosan a kiskereskedelmi forgalom volumene az azt megelőző hónaphoz képest.

Az idei szeptemberit a tavalyival összevetve naptári kiigazítással az euróövezetben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, az Európai Unióban pedig 1,5 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Írországban regisztrálták, 2,9 százalékosat. Lettországban 1,5 százalékkal, Észtországban pedig 1,4 százalékkal nőtt a volumen szeptemberben az előző havihoz képest. A legnagyobb havi csökkenés Portugáliában volt, 1,7 százalékos, Ausztriában 1,0 százalékos, Belgiumban és az Egyesült Királyságban pedig 0,8 százalékos.

Éves bázison is Írországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, 10,2 százalékkal. Ezután Litvánia következik 7,9 százalékkal, majd Lengyelország 6,5 százalékkal.

Belgiumban 2,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, Spanyolországban és Ausztriában pedig 1,5 százalékkal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »