Horribilis összegekbe kerül Kínának az ujgurok átnevelő táborokba zárása

A korábbi adatokhoz képest több mint kétszeresére emelkedtek a biztonsági célokat szolgáló költségvetési kiadások Kína Hszincsiang-Ujgur autonóm területén – derül ki az amerikai Jamestown Foundation hétfőn bemutatott elemzéséből.

Jogvédők szerint Kína az ország nyugati részén élő muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba. Peking szerint „szakképző központokról” van szó, amelyekben az ott lévők szakmai és jogi képzést kapnak, csökkentendő a vallási szélsőségességet.

A Jamestown Foundation kutatásának szerzője, Adrian Zenz, a németországi Európai Kulturális és Teológiai Iskola antropológusa szerint viszont a hszincsiangi költségvetési kiadások nem arra utalnak, hogy az ujgurok tömegével kapnának szakképzést, és az ügyészség büntetőjogi ügyeinek számának emelkedése sem olvasható ki a számokból, holott a büntetés-végrehajtási kiadások meredeken emelkedtek. A biztonsági kiadások 213 százalékkal, csaknem 20 milliárd jüannal (mintegy 815 milliárd forint) emelkedtek 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest.

Ujgurok és tibetiek tüntetnek Kína ellen Genfben, 2018. november 6-án. (EPA/SALVATORE DI NOLFI)

„A számok olyan kiadási mintákkal vágnak egybe, mintha fokozott biztonságú politikai átnevelő táborokat építettek volna és üzemeltetnének, ahol ujgurok százezreit tarthatják fogva minimális jogbiztonság mellett” – fogalmazott Zenz, aki szerint a hszincsiangi foglalkoztatási adatok sem utalnak arra, hogy az elmúlt időszakban százezrek részesültek volna szakképzésben a tartományban. Bármilyen képzés is zajlik a táborokban, nem a szakképzési rendszer keretében és forrásaiból folyik – jegyezte meg a szakember.

A hszincsiagi kormányzat és a Kínai Kommunista Párt nem kommentálta a kutatás eredményét. Hua Csun-jing külügyi szóvivő pedig kedden úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri pontosan a hszincsiangi biztonsági kiadások részleteit. Felvetette viszont, hogy a Jamestown Foundationnek azt is meg kellene vizsgálnia, mennyit költött a hszincsiangi vezetés a térség gazdaságának fejlesztésére és az életszínvonal emelésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »