Markus Söder az új bajor kormányfő

Megválasztotta a bajor tartományi gyűlés (Landtag) kedden tartományi miniszterelnöknek Markus Södert, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.

A CSU és koalíciós társa, a Szabad Választók (FW) pártja együtt 112 mandátummal rendelkezik a 205 fős Landtagban, és 111 képviselőjük vett részt az ülésen. Markus Södert 110 szavazattal választották meg kormányfőnek a titkos választáson, vagyis egy kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

A miniszterelnök első beszédében összefogásra szólított fel, kiemelte, hogy politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek Bajorországért kell dolgoznia. A kemény választási kampány után „új stílusra” és a kölcsönös tiszteleten alapuló munkára van szükség. A parlamentarizmust nem egymás szidalmazása erősíti, hanem a közösség előtt álló feladatok legjobb megoldásáért folytatott vita – mondta Markus Söder.

Hangsúlyozta, hogy a választópolgárokkal is együtt kell működni, és nem „felülről diktálni nekik, hogy mit csináljanak és hogyan viselkedjenek”.

München, 2018. november 6.
Markus Söder, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, miután megválasztotta őt a bajor tartományi gyűlés (Landtag) tartományi miniszterelnöknek a bajor parlamentben, Münchenben 2018. november 6-án.
MTI/AP/Matthias Schrader

A CSU az október közepén tartott Landtag-választáson az első helyen végzett, a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, de támogatottsága 10,4 százalékponttal gyengült az előző, 2013-as választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredményt érte el az 1950-es 27,4 százalék óta. A párt így elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerült.

Az új kormány miniszterei november 12-én teszik le esküjüket a Landtagban. A kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy a hétfőn aláírt koalíciós szerződés alapján az FW három minisztériumot kap – a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárcát -, és megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd. Markus Söder ez után ismerteti majd kormányának programját.

Markus Söder idén március óta miniszterelnök Bajorországban, Horst Seehofert váltotta, aki belügyminiszter lett az akkor megalakult  szövetségi kormányban, de CSU-elnöki tisztségét megtartotta.

A Bajorországot rendszerint egyedül kormányzó CSU-ban kudarcként értékelt választási győzelem óta egyre többen bírálják a pártelnököt. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a pártelnöki tisztséget. Horst Seehofer közölte, hogy az új tartományi kormány november 12-i hivatalba lépése után nyilatkozik arról, hogy miként kívánja folytatni pályafutását.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »